Ministerul Justiției: Adamescu e arestat în Marea Britanie pe baza mandatului european. O decizie finală va fi pronunțată în perioada următoare

11 Apr 2018   •   11:56
Ministerul Justiției: Adamescu e arestat în Marea Britanie pe baza mandatului european. O decizie finală va fi pronunțată în perioada următoare Exclusiv

Ministerul Justiției vine cu explicații în cazul arestării lui Alexandru Adamescu în Marea Britanie.

"Din informaţiile comunicate de către autorităţile britanice, domnul Adamescu Bogdan Alexander se află la acest moment arestat în Marea Britanie, în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare care se desfăşoară pe teritoriul acestui stat. Audierea finală a avut loc la data de 23 martie 2018. O decizie a judecătorului britanic va fi pronunţată în perioada următoare.

în relaţia cu Marea Britanie se aplică dispoziţiile Deciziei-cadru 2002/584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele-membre. Acest instrument UE, şi anume mandatul european de arestare (MEA) este definit în Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca fiind o decizie judiciară prin care o autoritate judiciară a unui stat membru al UE solicită arestarea şi predarea de către un alt stat membru a unei persoane, în scopul urmăririi penale, judecăţii sau executării unei pedepse ori a unei măsuri de siguranţă privative de libertate.

Atât decizia-cadru sus-menţionată, cât şi Legea nr. 302/2004 promovează contactul direct între autoritatea judiciară de emitere şi cea de executare, Ministerul Justiţiei având atribuţii limitate, în calitatea sa de autoritate centrală în materia mandatului european de arestare, în sensul de a sprijini fie autoritatea judiciară emitentă a MEA, fie pe cea de executare, la solicitarea acestora, ori de câte ori nu se reuşeşte transmiterea pe cale directă sau este nevoie să asiste şi să sprijine autorităţile române în emiterea şi executarea mandatelor europene de arestare.

Faţă de cele de mai sus, ca regulă generală, Ministerul Justiţiei dă curs solicitărilor de informaţii suplimentare ale autorităţilor de executare a mandatelor europene de arestare, inclusiv în relaţia cu Marea Britanie, în limitele competenţelor legale şi facilitează contactul cu autorităţile române competente", se arată într-un răspuns pentru Antena 3.

x close