Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul Justiției: "Secția specială va fi desființată cel târziu în martie. Nu va exista un SIIJ 2.0"

Ministrul Justiției: "Secția specială va fi desființată cel târziu în martie. Nu va exista un SIIJ 2.0"

Ministrul Cătălin Predoiu a anunțat că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va fi desființată cel târziu în martie, asa cum prevede programul de guvernare. De asemenea, el a precizat că nu va exista un SIIJ 2.0, adică o altă structură care să îi preia atribuțiile.

Ministrul Justiției: "Secția specială va fi desființată cel târziu în martie. Nu va exista un SIIJ 2.0"
Sursa foto: Hepta
de Dana Musceleanu    |    07 Ian 2022   •   16:51

Ministrul Justiției a anunțat că la acest moment se lucrează la o formula care sa fie acceptata atât de coaliție cât și de către Consiliul Superior al Magistraturii.

"Lucrăm la o formulă tehnică, care sa fie agreata, pentru ca sunt mai multe obstacole. Primul este obstacolul politic pentru ca trebuie acordul coaliției de guvernare. Al doilea obstacol este CSM", a declarat vineri Cătălin Predoiu care a precizat nu va merge in Parlament cu un proiect care sa nu nu fie avizat pozitiv.

„Nu va fi SIIJ 2.0, insist”, a mai adăugat ministrul, potrivit hotnews.ro.

Predoiu a mai spus ca proiectul la care lucrează în prezent Ministerul Justiției pentru desființarea Secției speciale va fi prezentat în guvern în luna februarie, urmând ca Parlamentul să îl poată adopta în martie. 

30 martie, termenul pentru desființarea SIIJ

Programul de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR prevede ca termen de desființare a SIIJ data de 30 martie 2022. Coaliția a anunțat însă inițial că în locul SIIJ va fi înființată o altă structură. 

Desființarea SIIJ, cerință a Comisiei Europene, prin MCV, a constituit unul din motivele de discordie în precedenta coaliție de guvernare dintre PNL, PSD și UDMR, fiecare având o poziție diferită.

Disputa a culminat cu demiterea de către Florin Cîțu a fostului ministru al Justiției, Stelian Ion, pe motiv că nu a reușit să desființeze SIIJ nici după opt luni de mandat. 

Instituit în 2007, Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost prevăzut, în momentul aderării la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze reforma sistemul judiciar și lupta împotriva corupției.

2022 va fi determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și a treia rundă de evaluare în cadrul mecanismului Rule of Law. 

Din această perspectivă, oficialii europeni au subliniat, în decembrie 2021 - la întâlnirea avută de Cătălin Predoiu la Bruxelles - importanța calendarului pentru realizarea principalelor obiective, între care desființarea SIIJ, adoptarea legilor justiției și a codurilor penale.

 

×
Subiecte în articol: SIIJ Catalin Predoiu ministrul Justitiei
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close