Antena 3 CNN Actualitate Justiție Fostul ministru PSD Constantin Niță, sub control judiciar pentru trafic de influență. DNA: Cauțiune de 150.000 lei

Fostul ministru PSD Constantin Niță, sub control judiciar pentru trafic de influență. DNA: Cauțiune de 150.000 lei

Fostul ministru PSD Constantin Niță, sub control judiciar pentru trafic de influență. DNA: Cauțiune de 150.000 lei
25 Apr 2016   •   16:01

UPDATE 16.01 - Fostul ministrul al Energiei, Constantin Niţă, trebuie să depună o cauţiune de 150.000 de lei, pentru a scăpa de o eventuală cerere de arestare.

DNA susţine că Niţă a cerut de la un om de afaceri 5% din valoarea unui contract, şi a primit 30.000 de euro şi 300.000 de lei, bani care au fost folosiţi pentru finanţarea PSD Braşov.

Niţă a venit astăzi la DNA, însoţit de avocat, şi a cerut procurorilor un termen pentru studierea dosarului în care a fost citat.

 

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, pentru o perioadă de 60 de zile, de la data de 25 aprilie 2016 față de inculpatul NIȚĂ CONSTANTIN, deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Inculpatul Niță Constantin trebuie să depună o cauțiune în valoare de 150.000 lei, urmând a comunica procurorului în termen de 6 (șase) zile lucrătoare de la data prezentei ordonanțe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând a fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției la o unitate bancară.

Potrivit ordonanței de luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. 

Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui NIȚĂ CONSTANTIN.

În consecință, la data de 21.07.2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București. 

De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații: 
a) să se prezinte la Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; 
b) să informeze de îndată Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției sau instanța de judecată cu privire la schimbarea locuinței; 
c) să se prezinte la Secția 1 Poliție Brașov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; 
c1) să nu ia legătura direct sau indirect, în nici un mod, cu anumite persoane menționate în ordonanță 
d) să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; 
e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență; 
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 

Inculpatului i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului NIȚĂ CONSTANTIN i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

UPDATE: Constantin Niță a ieșit de la DNA în jurul orei 15:20. Niță nu a făcut nicio precizare jurnaliștilor.

"Am luat un termen să studiez dosarul. O să vă spună avocatul tot ce trebuie. Nu fac niciun comentariu”, a spus fostul ministru la ieșirea de la DNA.

----------------------------

Știrea inițială

Constatin Niță, fost ministru al Energiei, a ajuns luni la sediul DNA. Niță a fost citat de procurori, dar a spus că nu știe în ce calitate, din ce motiv sau în ce dosar.

Constantin Niță a fost ministru al Energiei în cabinetul Victor Ponta.

În luna aprilie, când i-a expirat mandatul la conducerea PSD Braşov, Constantin Niţă s-a retras din viaţa politică, anunţând că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlame

Constantin Niţă a precizat atunci că se retrage şi din conducerea centrală a PSD. "Am fost onorat să fac parte din conducerea celui mai mare partid din România, un partid care a scris istorie, cu momente extraordinare, dar şi perioade mai puţin bune”, a spus acesta.

În luna februarie a acestui an, Constantin Niţă era principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Surse din PSD susţin că acesta a fost înlăturat de Liviu Dragnea, în urma unei discuţii avute cu câteva ore înainte de alegerile pentru Consiliul Naţional.

 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor
x close