Antena 3 CNN Actualitate Justiție Un nou penitenciar cu 900 de locuri va fi construit la Unguriu, în Buzău, după o investiţie de 65 de milioane de euro

Un nou penitenciar cu 900 de locuri va fi construit la Unguriu, în Buzău, după o investiţie de 65 de milioane de euro

Un nou penitenciar, care va avea 900 de locuri, va fi construit la Unguriu, în judeţul Buzău. Lucrările au început deja, iar investiţia se ridică la 65 de milioane de euro.

Un nou penitenciar cu 900 de locuri va fi construit la Unguriu, în Buzău, după o investiţie de 65 de milioane de euro
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Georgiana Adam    |    07 Feb 2024   •   13:21

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, noua unitate de la Unguriu va avea 900 de locuri de detenție calculate la standardul de 4 mp. pentru fiecare persoană privată de libertate. Dintre acestea, 100 vor fi în regim deschis, iar 800 vor fi în regim semi-deschis.

"După 24 de ani începem astăzi construcția unei noi unități a sistemului penitenciar. Ultimul moment de acest fel a fost cel din anul 2000, când au început lucrările la Centrul Educațional Buziaș. În prezent, modernizarea întregii infrastructuri a Administrației Naționale a Penitenciarelor este obiectiv important pentru Ministerul Justiției. Mai ales în contextul în care facem eforturi pentru combaterea fenomenului fugarilor pentru că încă se înregistrează cazuri în care unii dintre ei, prinși pe teritoriul altor state, invocă situații din trecut pentru a încetini predarea către România. Noi ameliorăm permanent situația condițiilor de cazare din penitenciare, modernizăm spațiile existente, iar în perioada 2021 – 2023 au fost realizate peste 2.000 de locuri noi în penitenciare, dintre care 1.282 în ultimul an. Cu astfel de investiții, România va rezolva toate problemele din acest domeniu", a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Unul dintre pavilioanele în regim deschis va fi în exteriorul penitenciarului.

"Vom avea 900 de locuri, din care 100 pentru regim deschis. Această categorie va beneficia de 2 pavilioane. Noutatea o reprezintă unul dintre aceste pavilioane care va fi în exteriorul penitenciarului. Practic, se va crea un mecanism prin care persoane private de liberate, în proximitatea eliberării, să fie cât mai puțin supravegheate și să își gestioneze viața aproape în toalitate singuri până la momentul la care vor fi eliberați", a declarat directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Dan Halchin.

Unitatea are prevăzute 12 pavilioane de detenție interioare. Dintre acestea, 10 pavilioane vor fi destinate deținuților din regim semideschis, celelalte două fiind utilizate pentru cazarea celor 100 deținuți clasificați în regimul de detenție deschis.

Investiția are o valoare de aproximativ 65 milioane de euro, iar finalizarea este prevăzută pentru anul 2028.

Proiectul de la Unguriu face parte dintre cele incluse în Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în vederea sprijinirii proiectului privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România semnat în anul 2019 și aprobat prin Legea nr.90/2020.

Începerea lucrărilor de construcție la Penitenciarul Unguriu, Buzău

Începerea lucrărilor de construcție la Penitenciarul Unguriu, Buzău

Publicată de Alina Gorghiu pe Marţi, 6 februarie 2024

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close