Antena 3 CNN Actualitate Justiție Omul de afaceri Lucian Colțea, arestat preventiv în dosarul deputatului Cristian Rizea

Omul de afaceri Lucian Colțea, arestat preventiv în dosarul deputatului Cristian Rizea

Omul de afaceri Lucian Colțea, arestat preventiv în dosarul deputatului Cristian Rizea
Sursa foto: Foto: pixabay.com
02 Mar 2016   •   20:25
Omul de afaceri Lucian Colțea, cetățean american, a fost arestat preventiv, miercuri, în dosarul în care deputatul Cristian Rizea este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, informează agerpres.ro.
 
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis propunerea procurorilor DNA și au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a lui Lucian Colțea, decizia putând fi contestată în termen de 48 de ore.
 
Potrivit DNA, Rizea a primit bani de la Colțea pentru a interveni la nivelul a două autorități, astfel încât omul de afaceri să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din București.
 
"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înțelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorități, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA APPS) și primăria comunei Chiajna, astfel încât Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", se precizează în comunicat.
 
Pentru a ascunde proveniența sumei de 300.000 de euro primită de deputat ca obiect al traficului de influență au fost întocmite patru contracte de împrumut false.
 
Rizea mai este acuzat că a încercat să influențeze doi martori din dosarul în care era cercetat de procurorii anticorupție.
 
"În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfășurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promițându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", se mai arată în comunicatul DNA.
 
Lucian Colțea este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).
 
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, miercuri, sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a lui Cristian Rizea pentru de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

×
Subiecte în articol: Cristian Rizea
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close