Antena 3 CNN Actualitate Justiție Panama Papers. Rețeaua azeră și banii de la București

Panama Papers. Rețeaua azeră și banii de la București

Panama Papers. Rețeaua azeră și banii de la București
08 Apr 2016   •   17:20

PANAMA PAPERS. Încă de la grădiniță, fiul președintelui azer a ajuns beneficiarul secret al unei fundații panameze. Îl cheamă Heydar Aliyev junior și duce mai departe numele bunicului său. Heydar senior, fost general KGB, a murit în 2003, după ce i-a netezit drumul la putere fiului său Ilham Aliyev, actualul președinte al Azerbaidjanului, scrie riseproject.ro.

Tot în 2003, anul transferului de putere, la mii de kilometri distanță se puneau bazele unui imperiu financiar la fel de solid ca dinastia Aliyev. Azerii din Panama fac de șapte ani afaceri de milioane de euro și la București.

FUNDAȚIA SECRETĂ

În Panama, fundațiile au un regim special de confidențialitate, concurând cu succes companiile de tip offshore. Ambele forme de proprietate au fost utilizate la scară largă de prima familie din Azerbaidjan.

UF Universe Foundation, structura asociativă panameză în care, în 2005, a fost cooptat fiul președintelui Ilham Aliyev, avea un scop limpede – să fie primul nivel de camuflaj dintr-o structură complexă de proprietate. Heydar junior avea atunci șase ani și era primul pe lista beneficiarilor fundației.

Aceasta deținea deja, prin intermediul unor companii-paravn, cel mai mare grup de afaceri din Azerbaidjan, AtaHolding. Conglomeratul financiar înglobează și astăzi bănci, firme de construcții și de turism în țara de la Marea Caspică. În ultimul deceniu, familia Aliyev a controlat din umbră mai bine de jumătate din holding-ul azer.

În prima linie a beneficiarilor se aflau, încă din 2005, fiul președintelui, prima doamnă Mehriban Aliyeva și cele două fiice adolescente ale familiei prezidențiale, Leyla și Arzu Aliyeva.

Membrii marcanți ai fundației panameze au fost propulsați apoi în conducerea AtaHolding, grup ce contabilizează venituri de peste jumătate de miliard de dolari.

Continuarea, pe Rise Project.

×
Subiecte în articol: Panama Papers
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close