Antena 3 CNN Actualitate Justiție Pedepse cu închisoarea pentru protestatarii violenți! Legea a fost votată în Parlament: "O persoană care dă cu spray poate fi pedepsită mai aspru decât pentru omor din culpă"

Pedepse cu închisoarea pentru protestatarii violenți! Legea a fost votată în Parlament: "O persoană care dă cu spray poate fi pedepsită mai aspru decât pentru omor din culpă"

Protestatarii violenți riscă până la trei ani de închisoare, potrivit propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Codului Penal, adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.

de Mia Lungu    |    17 Mai 2023   •   16:44

Legea inițiată de premierul Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, este aspru criticată de fostul ministru al Justiției din partea USR, Stelian Ion, care spune că astfel, protestatarii violenți sunt pedepsiți mai aspru decât unii criminali.

"O persoană care dă un jet cu spray, o picătură față de ce au facut jadarmii când au dat cu gaze lacrimogene, poate fi pedepsită mai aspru decât cineva condamnat pentru omor din culpă. La aceste aberații se ajunge.", a spus Stelian Ion în Parlament.

Propunerea a înregistrat 177 de voturi pentru, 76 de voturi împotrivă şi o abţinere.

Citește și: Patru persoane de la protestul AUR, sancționate după ce l-au agresat pe Ludovic Orban în fața Parlamentului

În expunerea de motive, Ciucă și Bode scriu că ar fi vorba despre o infracțiune "îndreptată împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, menținerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfăptuirea justiției", iar fapta "capătă ecouri în societate, cauzând o timorare a cetățeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitării diferitelor drepturi și interese cetățenești".

În cazul tulburării ordinii și liniștii publice pedepsele propuse sunt de închisoare de până la 7 ani, dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane. 

De asemenea, pentru încăierare pedeapsa propusă este de până la trei ani de închisoare.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close