Antena 3 CNN Actualitate Justiție Procurorul general, răspuns pentru cererea Comisiei parlamentare: Activitatea comisiei nu are tangență cu ancheta judiciară

Procurorul general, răspuns pentru cererea Comisiei parlamentare: Activitatea comisiei nu are tangență cu ancheta judiciară

Procurorul general, răspuns pentru cererea Comisiei parlamentare: Activitatea comisiei nu are tangență cu ancheta judiciară
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Iul 2017   •   15:41

Procurorul general Augustin Lazăr susţine că Ministerul Public este preocupat de respectarea cooperării loiale între autorităţile statului şi "nu are intenţia de a sfida alte instituţii", însă arată că cererea Comisiei parlamentare de transmitere a dosarului referitor la alegerile din 2009 ridică o problemă de drept, deoarece activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio tangenţă cu o anchetă judiciară. 

"Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituţiile şi autorităţile statului şi nu are intenţia de a sfida alte instituţii, în pofida speculaţiilor sau interpretărilor emoţionale lansate în spaţiul public. Solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este în analiză, urmând să fie clarificată în perioada următoare. Cererea ridică o problemă de drept, respectiv definirea limitelor legale şi a cadrului cooperării loiale, care trebuie să se facă cu respectarea Constituţiei şi a legilor în vigoare, având în vedere specificul activităţii judiciare", se arată într-un mesaj al procurorului general, postat joi pe pagina de Facebook a Ministerului Public. 

Augustin Lazăr subliniază că, la paragraful nr. 38 din decizia Curţii Constituţionale 430 din 21 iunie 2017 se prevede că: "activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio tangenţă cu o anchetă judiciară". 

Declaraţia lui Augustin Lazăr vine după ce Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a decis joi să trimită o nouă scrisoare procurorului general, în care revine cu cererea de a pune la dispoziţia acestui for copia dosarului referitor alegerile din 2009. 

Demersul a fost făcut ca urmare a faptului că Parchetul General a respins, în 14 iulie, solicitarea iniţială a Comisiei parlamentare de anchetă de punere la dispoziţie în copie a dosarului. 

Preşedintele Comisiei parlamentare, Oana Florea, a anunţat joi că are în vedere sesizarea CCR cu un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close