Antena 3 CNN Actualitate Justiție Dosarul drogurilor la ședințe de șamanism: Începe procesul fostului șef al DGIPI, Gelu Oltean

Dosarul drogurilor la ședințe de șamanism: Începe procesul fostului șef al DGIPI, Gelu Oltean

Curtea de Apel Ploieşti a dispus începerea judecăţii pe fond în dosarul în care Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat ședințe de şamanism, unde se consumau droguri.

Dosarul drogurilor la ședințe de șamanism: Începe procesul fostului șef al DGIPI, Gelu Oltean
Sursa foto: Getty Images I Zolnierek
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Oct 2023   •   14:25

Gelu Oltean este acuzat că a organizat, împreună cu iubita lui, Vanessa Youness, şi cu cetăţeanul britanic Thomas Lishman, şedinţe de şamanism, în timpul cărora se consumau droguri.

Dosarul a fost trimis de DIICOT în instanţă în martie 2020, însă avocaţii celor trei acuzaţi au reuşit să amâne dezbaterile în cameră preliminară, invocând diverse vicii de procedură.

În ianuarie 2022, după aproape 40 de termene în instanţă, un magistrat de la Tribunalul Dâmboviţa a decis că procesul poate începe pe fond, prin respingerea excepţiilor ridicate de avocaţi, însă inculpaţii au atacat hotărârea.

Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploieşti, instanţă care a menţinut, marţi, hotărârea Tribunalului, însă au fost excluse ca probe de la dosar interceptările făcute de anchetatori.

Citește și: Un patron și-a pus angajatul să muncească peste program, dar apoi a ajuns să regrete. Avertismentul autorităților de resort

"În temeiul art.347 alin.2 Cpp rap. la prev. art.346 alin.4 Cpp, admite în parte contestaţiile formulate de către inculpaţii Youness Amal - Vanessa, Oltean Gelu Marin şi Lishman Thomas Ivor Mowbray, împotriva încheierii din data de 14.01.2022 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa în dosarul nr. 1125/120/2020/a1.

Desfiinţează în parte încheierea contestată şi, rejudecând, exclude din ansamblu probelor administrate în cursul urmării penale a procesului verbal de redare a convorbirilor interceptate din data de 22.01.2020, cu privire la convorbirile efectuate în data de 14.12.2019, orele 20,16 (filele 391-392, vol.II DUP), precum şi a părţii de pe suportul magnetic pe care sunt stocate aceste convorbiri.

În baza Deciziei nr. 22/2018 a Curţii Constituţionale dispune înlăturarea fizică a probelor excluse, precum şi înlăturarea menţiunilor din rechizitoriu referitoare la probele excluse. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate", se arată în decizia instanţei.

În consecinţă, dosarul se întoarce la Tribunalul Dâmboviţa, unde se va desfăşura procesul pe fond.

Droguri la ședințe de șamanism

Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14 decembrie 2019, Gelu Oltean, Vanessa Youness şi Thomas Lishman au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul altor state (Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale.

Astfel, în perioada 13 - 15 decembrie 2019, cetăţeanul britanic Thomas Lishman urma să coordoneze în România, împreună cu Vanessa Youness, într-o locaţie ce urma să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ceai de ayahuasca.

Drogurile urmau să fie consumate la o clinică deţinută de Vanessa Youness, într-o comună din judeţul Dâmboviţa.

Pentru a lua parte la evenimentul din România, participanţii erau nevoiți să plătească suma de 550 de euro/persoană, dacă acceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane sau 1.100 euro/persoană, dacă participantul dorea să fie cazat singur.

Deși activitatea a fost plănuită pentru trei zile, a avut loc o singură ceremonie, în data de 13 decembrie 2019, coordonată de şamanul Thomas Lishman, în care participanţii au consumat ceai de ayahuasca cu DMT, evenimentul fiind întrerupt de intervenţia anchetatorilor.

Gelu Oltean este acuzat că a deţinut şi a efectuat operaţiuni privind circulaţia unor produse şi substanţe toxice fără drept, cunoscând că ceaiul de ayahuasca pe lângă DMT are în conţinutul său arsen, aluminiu şi mercur peste limita maximă admisă pentru acest produs, dar şi-a asumat, împreună cu Vanessa Youness şi Thomas Lishman, administrarea respectivelor substanţe participanţilor la ceremoniile organizate de clinica deţinută de Vanessa Youness, potrivit Agerpres.

×
Subiecte în articol: Gelu Oltean DIICOT șamani droguri
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close