Antena 3 CNN Actualitate Justiție Prima reacție a Ioanei Mihăilă în dosarul vaccinurilor din pandemie: ”Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține”

Prima reacție a Ioanei Mihăilă în dosarul vaccinurilor din pandemie: ”Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține”

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății din pandemie, a avut o primă reacție după ce procurorii anticorupție au anunțat că cer începerea urmăririi penale în dosarul vaccinurilor anti-covid din pandemie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Noi 2023   •   17:16

”Am văzut cererea procurorilor în presă, nu știu ce conține. Este evident că instituțiile abilitate au tot dreptul să investigheze fapte sau decizii care au legătură cu banii publici și le stau la dispoziție pentru lămurirea oricărei situații care are legătură cu funcțiile publice pe care le-am ocupat. Deocamdată nu am alte comentarii”, a declarat Ioana Mihăilă, pentru Antena 3 CNN.

Explodează dosarul vaccinurilor anti-Covid cumpărate în pandemie. DNA cere ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu.

Procurorii spun că, în acest dosar, prejudiciul se ridică la 1 miliard de euro.

”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

×
Subiecte în articol: Ioana Mihăilă DNA dosarul vaccinurilor
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close