Antena 3 Actualitate Justiție România la un pas să fie condamnată de CEDO din cauza DNA

România la un pas să fie condamnată de CEDO din cauza DNA

24 Ian 2016   •   20:12
România la un pas să fie condamnată de CEDO din cauza DNA sursa: Agerpres

Un nou caz care risca sa devina unul pilot ameninta Romania cu o apropiata condamnare la CEDO de la Strasbourg pentru incalcarea dreptului la viata privata, constand in divulgarea in presa a convorbirilor dintre omul de afaceri Gruia Stoica si avocatul Doru Bostina – confidentiale prin lege - precum si patrunderea politiei la 4.00 dimineata in casa omului de afaceri, fara mandat judecatoresc, in timp ce acesta era arestat la domiciliu. In cazul Gruia Stoica contra Romaniei (cererea 53179/2014) CEDO de la Strasbourg a declarat admisibila plangerea si a solicitat la 30 septembrie 2014 Guvernului Romaniei sa explice cum s-a produs incalcarea dreptului la viata privata.

In orice stat european, in momentul in care in faza secreta a urmaririi penale, un parchet ar scurge in presa stenograme ale unor inregistrari dintre un client si avocatul sau, aceste inregistrari ar fi fost anulate de judecator, iar responsabilii de divulgarea secretului profesional ar fi cercetati pentru a fi trasi la raspundere.

In cazul Gruia Stoica – av. Doru Bostina interceptarile realizate de DNA nu doar ca nu au fost respinse dar, desi s-au efectuat doua expertize extrajudiciare de catre acuzati, care au concluzionat ca inregistrarile nu sunt originale si autentice si contin urme vizibile de prelucrare, judecatorul Vasile Maracineanu de la Curtea de Apel Ploiesti (care au dat la fond pedepse de 4 si 3 ani inchisoare pentru un presupus trafic de influenta dedus din interpretarea convorbirilor), dar si judecatorii ICCJ Ana Maria Dascalu, Stefan Pistol si Geanina Arghir (care judeca apelul in aceasta cauza) au refuzat sa dispuna efectuarea unor expertize oficiale pentru a verifica aspectele sesizate.

Mai mult, pe luju.ro

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close