Antena 3 CNN Actualitate Justiție Şeful ISCIR, cercetat de procurorii DNA, după ce ar fi cerut câte 1000 de euro lunar de la subalterni

Şeful ISCIR, cercetat de procurorii DNA, după ce ar fi cerut câte 1000 de euro lunar de la subalterni

Şeful Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), Viorel Părpăneaţă, este cercetat de procurorii DNA, după ce le-ar fi cerut câte o mie de euro lunar subalternilor pentru a-i nu schimba din funcţie.

Şeful ISCIR, cercetat de procurorii DNA, după ce ar fi cerut câte 1000 de euro lunar de la subalterni
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Marian Ilie
de Alin Tarnovschi    |    10 Iun 2022   •   14:33

Potrivit site-ului oficial al ISCIR, în organigrama instituţiei există zece inspecţii teritoriale, astfel că şeful ISCIR s-ar fi aştepta la o sumă de 10.000 de euro lunar de la subalterni.

Planul său a fost, însă, oprit după ce ar fi primit primii bani de la unul dintre şefii inspecţiilor teritoriale.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 08 iunie 2022, față de inculpatul Părpăneaţă Viorel, la data faptelor și în prezent inspector de stat șef în cadrul Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Pe data de 20 mai 2022, în cadrul unei ședințe de management organizată la un hotel din Sinaia, jud. Prahova, inculpatul Viorel Părpăneață, ar fi pretins de la fiecare dintre șefii inspecțiilor teritoriale din cadrul I.S.C.I.R. câte 1.000 de euro lunar pentru menținerea lor în funcție și ar fi lăsat totodată să se înțeleagă că, dacă inspectorii șefi nu sunt de acord cu această solicitare, vor fi demiși (revocați) și vor fi numiți alți inspectori șefi.

Ulterior, la data de 08 iunie 2022, inculpatul Părpăneață Viorel ar fi primit de la unul dintre inspectorii șefi din teritoriu suma de 5.000 de lei.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Părpăneață Viorel trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu exercite funcția de inspector de stat șef al I.S.C.I.R., funcție în exercitarea căreia inculpatul a săvârșit fapta.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", se arată într-un comunicat al DNA.

×
Subiecte în articol: ISCIR DNA
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close