Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cei doi spioni implicați în hărțuirea șefei DNA, Laura Kovesi, încă 30 de zile de arest

Cei doi spioni implicați în hărțuirea șefei DNA, Laura Kovesi, încă 30 de zile de arest

Cei doi spioni implicați în hărțuirea șefei DNA, Laura Kovesi, încă 30 de zile de arest
de M.Z.    |    18 Apr 2016   •   14:55

UPDATE 14.55 - Tribunalul București a admis luni cererea procurorilor DIICOT de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă emise pe numele celor doi angajați ai firmei israeliene Black Cube - Weiner Ron și Geclowicz David - implicați în hărțuirea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, informează agerpres.ro.

Decizia instanței nu este definitivă.

Weiner Ron și Geclowicz David se află în arest preventiv din 3 aprilie.

Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel, cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora", precizează DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Weiner Ron și Geclowicz David aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Weiner Ron a accesat repetat și fără drept (fără autorizarea/ consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri și parolele de autentificare) căsuțele de email (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților) a trei persoane.

----------------------------

Știrea inițială 08.50

Spionii israelieni care au monitorizat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, află luni dacă rămân după gratii. 

Procurorii cer prelungirea mandatelor de arestare pe numele celor doi suspecţi, arestaţi pentru că au spart conturile de e-mail şi au dat telefoane nocturne apropiaţilor procurorului-şef al DNA.  

Cei doi sunt angajați ai firmei private israeliene Black Cube, fondată de foști ofițeri ai serviciului de informații Mossad.

Mamele spionilor israelieni, în lacrimi la Curtea de Apel București

Weiner Ron şi Geclowicz David sunt urmăriţi penal pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, anunţau procurorii DIICOT. Weiner Ron ar fi primit 5.000 de euro pentru această misiune, spun surse judiciare.

Laura Codruța Kovesi, spionată de firma unui fost șef Mossad

Potrivit DIICOT, Weiner Ron și Geclowicz David, cei doi angajați ai firmei israeliene arestați preventiv, au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informații din conturi de e-mail.

Rise Project dezvăluie că cetățeni israelieni sunt anchetați de DIICOT pentru spionarea comunicațiilor și tentative de compromitere a procurorul șef al DNA. Doi dintre suspecți, Dan Zorella și Avi Yanus, ar fi foști ofițeri de informați și sunt co-fondatori și directori executivi ai firmei israeliene de investigații private Black Cube, companie în care a activat Meir Dagan — fost director Mossad (spionajul israelian) în perioada 2002-2011.

×
Subiecte în articol: spioni
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close