Antena 3 CNN Actualitate Justiție Toni Neacșu, critic la adresa lui Tudorel Toader: Este o mișcare extrem de inabilă

Toni Neacșu, critic la adresa lui Tudorel Toader: Este o mișcare extrem de inabilă

Toni Neacșu, critic la adresa lui Tudorel Toader: Este o mișcare extrem de inabilă
15 Ian 2019   •   11:55

Avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, consideră că poziția adoptată public de Tudorel Toader în scandalul recursului compensatoriu este ”o mișcare inabilă” și constituie un răspuns ”pripit și politic”.

”Pasarea responsabilității în ce privește paternitatea Legii nr. 169/2017 (de vină sunt d-na Prună, d-ul Grindeanu, Consiliul Superior al Magistraturii, Camera Deputaților și Curtea Constituțională) este o mișcare extrem de inabilă și care va fi îndelung speculată politic.

Indiferent care a fost traseul ei legislativ, ușor de urmărit pe pagina Camerei Deputaților, legea este asumată și intrată în vigoare în această legislatură. Dacă Guvernul nu este de acord cu ea, întrucât o consideră greșită, o poate oricând abroga sau modifica prin ordonanța de urgență, presiunea în acest sens fiind previzibilă și ajutată din plin de atitudinea defensivă a ministrului justiției. 
Atunci când Guvernul va fi pus cu spatele la zid va fi greu să găsească argumente valabile pentru păstrarea legii, de vreme ce el însuși o acuză aproape pe față ca fiind vinovată de dezastre în ce privește siguranța publică și a cetățeanului. Momentul va veni foarte repede, cu ocazia moțiunii simple împotriva ministrului justiției.

Este un răspuns pripit și politic la o emoție publică legitimă dar greșit întemeiată pe presupusele efecte catastrofale ale legii recursului compensatoriu.

Dacă ministrul justiției, care deține toate informațiile și datele tehnice ce demonstrează că Legea 169/2017 nu a aruncat mii de deținuți periculoși pe străzi iar criminalul de la Mediaș era la fel de liber și fără ea, nu poate apăra o lege care în sine este mai degrabă inofensivă, este evident că nici nu se mai pune problema unei discuții publice despre o lege sau ordonanță a amnistiei care exact asta face, pune în libertate deținuții. Cu această mișcare greșită din punct de vedere tactic s-a pus capac oricărei discuții raționale despre o eventuală amnistie.

Sunt conștient că cel mai greu este pentru politicieni să lupte cu emoția publică, care prin definiție este irațională, însă cred ca au responsabilitatea ca și în astfel de momente să rămână lucizi, tehnici și raționali, chiar cu riscuri majore de imagine. 
Probabil nu degeaba a fost inventată sintagma bărbați de stat” scrie Toni Neacșu pe Facebook.

×
Subiecte în articol: tudorel toader
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close