Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tractorul poate fi condus pe drumurile publice fără a deţine permis. Decizia instanței supreme

Tractorul poate fi condus pe drumurile publice fără a deţine permis. Decizia instanței supreme

Tractorul poate fi condus pe drumurile publice fără a deţine permis. Decizia instanței supreme
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
12 Apr 2017   •   18:13

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, în urma unei sesizări formulate de Curtea de Apel Timişoara, că tractorul agricol sau forestier nu se încadrează în categoria prevăzută de lege ca fiind autovehicul şi că, în consecinţă, poate fi condus pe drumurile publice fără permis. Decizia vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat incriminarea conducerii fără permis a tractorului pe drumurile publice, apreciind că această faptă prezintă pericol social ridicat, scrie News.ro.

"În interpretarea noţiunii de «autovehicul», prevăzută de art. 334 alin. 1 din Codul penal şi art. 335 alin. 1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct. 6 şi pct. 30  din O.U.G. nr. 195/2002, modificată şi completată prin OG nr. 21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv, de art. 335 alin. 1 din Codul penal”, se arată în decizia de miercuri a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Curtea de Apel Timişoara a întrebat instanţa supremă în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întruneşte condiţiile de tipicitate a infracţiunilor prevăzute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin. 1 din Codul penal.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close