Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader a anunțat că legea privind numirea procurorilor de rang înalt va rămâne în așteptarea răspunsului Comisiei de la Veneția

Tudorel Toader a anunțat că legea privind numirea procurorilor de rang înalt va rămâne în așteptarea răspunsului Comisiei de la Veneția

Tudorel Toader a anunțat că legea privind numirea procurorilor de rang înalt va rămâne în așteptarea răspunsului Comisiei de la Veneția
Sursa foto: FOTO: captură video/ Antena 3
25 Oct 2017   •   15:21

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a prezentat miercuri în Parlament proiectul de modificare a legilor Justiției, iar cea mai controversată prevedere din acest pachet legislativ este: modul de numire a şefilor de parchete.

Ministrul le-a explicat parlamentarilor că a trimis Comisiei de la Veneţia o serie de variante, iar aceasta urmează să o recomande pe cea mai potrivită pentru ţara noastră.

Ideea iniţială a lui Tudorel Toader a fost ca şefii parchetelor să fie numiţi de ministrul Justiţiei, cu avizul CSM fără ca preşedintele României să mai aibă vreun cuvânt de spus.

Această idee a fost aspru criticată atât de organizaţiile non-guvernamentale cât şi de reprezentanţii sistemului, care au acuzat politizarea acestor posturi cruciale pentru funcţionarea statului de drept. 

„Problema cea mai mare este numirea procurorilor de rang înalt. Suntem obligați să perfecționăm actuala procedură de numire, iar Comisia de la Veneția ne va spune care este cea mai adecvată procedură de numire. Această problemă sensibilă rămâne în așteptarea răspunsului de la Veneția”, a declarat Tudorel Toader, la prezentarea în Comisia specială parlamentară a proiectului de modificare a legilor Justiţiei.


 

×
Subiecte în articol: tudorel toader ministrul Justitiei
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close