Antena 3 CNN Actualitate Justiție Tudorel Toader: „Săptămâna aceasta definitivăm proiectul legilor Justiției"

Tudorel Toader: „Săptămâna aceasta definitivăm proiectul legilor Justiției"

Tudorel Toader: „Săptămâna aceasta definitivăm proiectul legilor Justiției"
Sursa foto: FOTO: Agerpres
10 Oct 2017   •   15:40

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că în această săptămână va definitiva proiectul de modificare a legilor Justiției, urmând să aibă o întâlnire cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe această temă și să solicite un aviz din partea Comisiei de la Veneția.

 „De nenumărate ori am spus că voi respecta recomandările Comisiei de la Veneția, că voi căuta recomandările MCV. Prima recomandare se referă la procedura de numire, o procedură robustă, transparentă, obiectivă, de numire a procurorilor de rang înalt prin consultarea Comisiei de la Veneția. Am spus că respect recomandările MCV, inclusiv am spus că mă voi adresa Comisiei de la Veneția pentru a da un aviz cu privire la procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Evident că nu puteam să mă adresez Comisiei de la Veneția până când nu am forma finală a proiectului de lege, pentru că o soluție legislativă, o propunere de acolo poate să fie modificată de 5 sau 7 ori până ajunge proiect de lege. Nu te duci la Comisia de la Veneția de 7 ori să întrebi: da' de varianta asta ce spuneți? Te duci cu solitare de aviz pe forma finală a proiectului de lege", a precizat Tudorel Toder, la Parlament.

El a explicat că proiectul de modificare a legilor Justiției va fi definitivat în această săptămână.

„Prin urmare, săptămâna aceasta definitivăm proiectul de lege, aproape el este gata, dar vrem să îi mai facem o lectură, să vedem dacă am ținut cont de multele propuneri venite de la CSM, de la asociațiile profesionale — magistrați, judecători, procurori—, de la societatea civilă. Mai facem o lectură și trimitem solicitare de aviz la Comisia de la Veneția. Probabil în cursul zilei de astăzi voi face demersuri pentru a stabili exact momentul întrevederii cu prim-vicepreședintele Comisiei, domnul Timmermans, voi avea o discuție aplicată cu dânsul pe fiecare soluție, pe fiecare punct din proiectul de lege", a adăugat Toader.

Ministrul a mai spus că „decidenții" vor lua hotărârea în privința acestui proiect. „Am forma finală, solicit aviz de la Comisie pe procedura de numire a procurorilor de rang înalt, discut aplicat cu Timmermans, după care decidenții vor decide, ministrul Justiției este abilitat să facă acest proiect de lege și l-a făcut. Dar ministrul Justiției nu poate să decidă retragerea lui, pentru că iese din competența ministrului, decizia va fi la Guvern și la Parlament", a subliniat Toader.

În legătură cu solicitările din partea coaliției de guvernare privind urgentarea dezbaterii acestui proiect, Toader a răspuns: „Există o procedură și norme de tehnică legislativă pe care trebuie să le respectăm. Întrevederea cu Timermmans va dura cât va dura și atunci acel pas se consumă în ziua respectivă. Proiectul de lege îl trimiți în Parlament, trecând sau nu pe la Guvern și expediind solicitarea de aviz de la Comisia de la Veneția".

Toader a subliniat că „decidenții vor decide" care va fi procedura. „Decidenții vor decide: țin proiectul pe loc să aștepte avizul Comisiei sau dau drumul la proiect, iar problema desemnării procurorilor de rang înalt va fi corelată funcție de avizul Comisiei de la Veneția. Dacă mă întrebați pe mine, nu sunt eu decidentul, este foarte posibilă și cealaltă procedură: dai drumul la proiectul de lege, dai drumul la solicitarea de aviz la Comisia de la Veneția, discuți problemele din proiectul de lege în paralel, când vine avizul Comisiei, funcție de conținutul avizului, te întorci la soluția respectivă și o adaptezi avizului", a explicat Tudorel Toader.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: legile justitiei tudorel toader
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close