Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis atacă majoritatea PSD-ALDE în Parlament: Ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale

Klaus Iohannis atacă majoritatea PSD-ALDE în Parlament: Ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale

Klaus Iohannis atacă majoritatea PSD-ALDE în Parlament: Ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale
Sursa foto: foto- presidency.ro
28 Noi 2018   •   14:15

Parlamentul s-a reunit miercuri într-o şedinţă solemnă consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, la care au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi Majestatea Sa, Margareta. 

Discursul lui Klaus Iohannis: 

„Acum exact 100 de ani se înfăptuia unirea Bucovinei cu România, urmându-i declarației sfatului țării de la Chișinăru, prin care se proclama unirea Basarabiei cu România. Moțiunea adoptată de Congresul Național al Bucovinei făcea al doilea pas pe calea realizării Marii Uniri, care avea să se împlinească la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor. Elitele intelectuale și politice ale secolului XX ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament și jertfă”.

„Este vorba despre suveranii României, de prim-miniștri, de politicienii României sau de ce cei din Transilvania, Basarabia sau Bucovina. E vorba de oameni de știință și cultură, după cum e vorba despre eminenți păstori ai spiritualității poporului român. Ei au rămas cu toții în memoria națiunii pentru că au urmărit cu tenacitate realizarea proiectelor și a aspirațiilor naționale”. 

„Marea Unire a fost și este mai mult decât momentul definitoriu al unui popor care-și regăsea democratic cadrul statal natural. Marea Unire s-aputut înfăptui și, mai ales, a durat pentru că propunea în plan intern drepturi și libertăți așteptate de toți oamenii”. 

„Pe 1 decembrie 1918, Iuliu Maniu se întreba la Alba Iulia ce ar putea face generația sa pentu a se ridica la înălțimea îndeplinirii unui asemenea ideal. Cu privilegiul de a fi președintele României în vremea Centenarului, preiau emoționanta interogație a fruntașului ardelean și v-o adresez dumneavoastră, aleșilor nației. Prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani. Astăzi întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii este dacă vor continua să promită mult și să livreze puțin sau dacă vor avea curajul și responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea Centenar.. cred că răspunsul la această întrebare poate să ne indice sursele identității naționale. Răspunsul la această întrebare se găsește în oglinda clasei politice românești și misiunea sa”. 

Citiți și Tensiuni uriașe înaintea ședinței solemne. Șefii Parlamentului nu l-au întâmpinat pe Iohannis

„Centenarului e și un moment de reflecție, în care să ne întrebăm cu toată onestitatea dacă ne-am revendicat locul pe care îl merităm în rândul țărilor lumii. Mergem astăzi în direcția corectă sau ne aflăm pe un drum greșit care ne va duce în cu totul altă parte decât vrem să ajungem. Aniversarea celor 100 de ani ai țării noastre ne găsește la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar”.

„La fel ca acum un secol, oamenii au mari speranțe pentru viitorul țării noastre și așteptări îndreptățile de la cei care o conduc. Românii așteaptă o guvernare la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată. Vor lideri politici responsabili, cinstiți și care să-și propună obiective politice ambițioase pentru România, nu pentru interesele lor vremelnice. Românii înțeleg că prosperitatea noastră depinde de alegerile pe care le facem, de consecvența în a ne urma angajamentele. E timpul să înțeleagă acest lucru și majoritatea politică și guvernamentală”. 

„Celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie și au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care sărbătorim împlinirea unui vis de veacuri. Spiritul națiunii este viu și s-a manifestat în susținerea fără echivoc în fața oricăror încercări de a pune în pericol principiile și valorile. A fi român echivalează acum cu a fi european. Nimeni nu are dreptul de a contesta lucrurile care fac parte din fibra națională. Domnilor parlamentari și guvernanți, ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale, ridicați-vă la înălțimea Centenarului și nu îl dezonorați”, a spus Klaus Iohannis”. 

Citiți și Tăriceanu, declarație la ședința solemnă: Ar trebui să aniversăm un act autentic de democrație, un manifest al democrației

„România trebuie să ținească tot mai sus, ca stat performant, în slujba cetățenilor săi și nu să piardă direcția și să devină captivă lipsei de viziune ai câtorva politicieni fără simțul guvernării democratice. Printre cele mai importante idealuri ai Marii Uniri au fost respectul legii și libertatea individului. Sunt idealuri care și astăzi mobilizează societatea românească și trebuie să mobilizeze și forului suprem al acestei națiuni, care este Parlamentul României. E responsabiliatea dumneavoastră să asigurați o bună legiferare într-un cadru de dezbateri deschise și transparente prin implicarea profesioniștilor”.

Citiți și Dragnea, în ședința solemnă: Atacurile politice au mers prea departe

„Aniversarea Centenarului a fost așteptată de concetățenii noștri ca unul dintre acele momente de vitalitate ale unei națiuni. Cu prilejul Centenarului, românii au aflat ce și-au propus și au văzut ce au realizat înaintașii noștri.

Dacă clasa politică de astăzi dorește să fie evocată atunci când, peste ani, se va vorbi despre România la Centenarul Marii Uniri, atunci va trebui să-și asume proiecte fundamentale și să atingă acele obiective care corespund cu adevărat așteptărilor cetățenilor noștri.

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”.

 

 

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close