Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu, declarație la ședința solemnă: Ar trebui să aniversăm un act autentic de democrație, un manifest al democrației

Tăriceanu, declarație la ședința solemnă: Ar trebui să aniversăm un act autentic de democrație, un manifest al democrației

Tăriceanu, declarație la ședința solemnă: Ar trebui să aniversăm un act autentic de democrație, un manifest al democrației
28 Noi 2018   •   15:13

Călin Popescu Tăriceanu a susținut miercuri în Parlament că ziua de 1 Decembrie „e privită ca un eveniment dintr-o serie lungă de episoade care a dus la formarea statului național unitar al românilor”. În discursul său, liderul ALDE nu a făcut nici o referire la prezent, vorbind doar despre aspecte ale trecutului.

Citiți și Klaus Iohannis atacă majoritatea PSD-ALDE în Parlament: Ascultați vocea românilor, recuplați-vă la interesele naționale

„Ziua de 1 Decembrie e privită ca un eveniment, cel mai important, dintr-o serie lungă de episoade care a dus la formarea statului național unitar al românilor.

Evenimentele de la Alba Iulia nu au fost doar expresia politică a unei revoluții naționale, au pus în mișcare și o a doua revoluție, o revoluție democratică. Unirea a fost proclamată ca o reparație istorică și ca un proiect de societate.

Ne-am deprins să sărbătorim ziua națională într-un registru exclusiv patriotic. Multe din prevederile acelui program democratic au rămas în stadiul de proiect. Autoritățile de la București nu s-au arătat dispuse să dea drept de vot femeilor, care au trebuit să aștepte trei decenii. Ar trebui să aniversăm un act autentic de democrație, un manifest al democrației.

1 Decembrie a fost un eveniment eminamente civic. Cei care au trăit zilele Revoluției din decembrie 1989 pot înțelege ce se întâmplă când cetățenii se ridică împotriva unui stat care nu îi mai reprezintă.

1 Decembrie nu e doar ziua în care națiunea s-a desăvârșit, e și ziua în care ar trebui să celebrăm democrația și pluralismul.

Patriotismul nu e doar un sentiment sezonier și festiv, ci și o alegere rațională. Unde e libertatea acolo e țara mea, a întărit Franklin. Ține de noi, membrii Parlamentului, să facem din România o patrie a libertății pentru toți cetățenii ei”, au fost principalele declarații ale lui Tăriceanu în Parlament.

Citiți și Dragnea, în ședința solemnă: Atacurile politice au mers prea departe

×
Subiecte în articol: declaraţie Klaus Iohannis
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close