Antena 3 CNN Actualitate La ordinea zilei: Modificările luate în calcul de Guvern la legea grațierii

La ordinea zilei: Modificările luate în calcul de Guvern la legea grațierii

La ordinea zilei: Modificările luate în calcul de Guvern la legea grațierii
Sursa foto: Foto: gov.ro
26 Ian 2017   •   18:14

Dana Grecu și Radu Tudor au prezentat, la emisiunea ”La ordinea zilei”, modificările pe care le ia în calcul Guvernul la proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea și cel de modificare a codului penal.

Astfel, potrivit stiripesurse.ro, va fi înlăturată prevederea care ar fi putut duce la eliberarea unor infractori periculoși.

”Articolul 2 al proiectului de ordonanță, cel care vizează înjumătățirea unor pedepse, va fi supus criteriilor de la articolul 3, la fel ca grațierile de la articolul 1. Nu vor mai beneficia de înjumătățirea pedepselor cei condamnați pentru infracțiuni violente, pentru corupție și alte infracțiuni menționate la articolul 3. Acordarea de reduceri de pedeapsă indiferent de infracțiune celor peste 60 de ani și celor care au minori sub 5 ani în întreținere era una dintre principalele critici la adresa proiectului”, scrie stiripesurse.ro.

”Este un act absolut normal iar urgența este motivatul de faptul că decizia CEDO va avea impact asupra bugetului”, a spus Oana Florea, la Antena 3.

Dezbatere publică privind proiectele de OUG

Totodată, Ministerul Justiţiei a anunțat că va organiza luni o dezbatere publică privind proiectele de OUG privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codului penal şi de procedură penală, înscrierea participanţilor urmând să se facă până vineri, în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii unde va avea loc dezbaterea.

Surse citate de news.ro au arătat că ministrul Justiției nu va retrage cele două OUG, arătând că PSD ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii, pe lângă variantele OUG sau proiect de lege.

Iohannis: Grațierea este doar o posibilă soluție

Aflat la Strasbourg, Klaus Iohannis a arătat că nici nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi a CEDO de 80 de milioane de euro cu privire la situaţia din închisorile din România, însă a admis că ”grațierea este o parte a soluției, doar o posibilă soluție”.

”Se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluții. Să găsim acasă un pachet de măsuri care să vină și să îmbunătățească situația din închisorile din România. În mod eronat, acasă s-a vehiculat că se cere grațierea. Grațierea este doar o posibilă soluție, o mică parte din întreg pachetul care trebuie elaborat la noi. O altă parte a soluției ar putea să fie o procedură prin care deținuții se pot plânge la noi în România despre situația lor și pot găsi soluții sau măsuri compensatorii. Nici vorbă de presiuni din partea CEDO”, a spus Iohannis.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close