Antena 3 CNN Actualitate Linia de metrou Eroilor – Drumul Taberei a fost deschisă. Iohannis și Orban, primii în metroul inaugurat azi

Linia de metrou Eroilor – Drumul Taberei a fost deschisă. Iohannis și Orban, primii în metroul inaugurat azi

Magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor s-a deschis începând de marți, 15 septembrie, cu cinci ani întârziere.

Linia de metrou Eroilor – Drumul Taberei a fost deschisă. Iohannis și Orban, primii în metroul inaugurat azi
Sursa foto: Hepta
de Silvia Țigănilă    |    15 Sep 2020   •   12:11

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor au participat la deschiderea liniei de metrou M5 Eroilor – Drumul Taberei.

Metrorex precizează că publicul va putea circula cu metroul începând cu ora 14:00.

Publicul poate circula după ora 14.00

Metrorex informează că, începând cu data de 15.09.2020, Magistrala 5 de metrou: Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (cod SMIS 2014+111687) este pusă în funcţiune pentru publicul călător, după ora 14:00.

Traseul Magistralei 5 de metrou - Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate şi un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureştiului (Cartierul Drumul Taberei) şi centrul oraşului, pe o lungime de circa 7 km, 10 staţii de metrou.

Prin această punere în funcţiune, atractivitatea generală a reţelei de metrou creşte semnificativ, în special pentru locuitorii din zona cartierului Drumul Taberei, iar transportul de suprafaţă atât cel public, cât şi cel privat este degrevat considerabil. Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul Valea Iolomiţei este finanţată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) şi de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019 este de cca. 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei”, precizează compania.

Lucrările proiectul de investiţii au început în noiembrie 2011.

Magistrala ar fi trebuit să fie gata în 2015!

Suntem pregătiți să dăm în trafic cu călători magistrala de metrou M5 Drumul Taberei – Eroilor în cursul zilei de mâine, 15 septembrie. După semnarea celor două procese verbale de recepție la terminarea lucrărilor, respectiv la punerea în funcțiune, pe data de 11 septembrie, am anunțat public că Metrorex va realiza o serie de activități administrative astfel încât, începând cu data de 15 septembrie, magistrala M5 să poată fi dată în exploatare cu călători în condiții de siguranță și confort”, a spus luni, 14 septembrie 2020, ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Lucrările la Magistrala 5 de metrou au început în 2011 și aveau termen inițial de finalizare 2015, iar ultimul termen înaintat de autorități a fost iunie 2020.

Magistrala 5 va conecta cartierul Drumul Taberei de reţeaua de metrou.

Linia 5 de metrou are 10 stații 

Magistrala 5 de metrou are 10 staţii: Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

Capacitate maximă 100.000 de călători pe oră în ambele sensuri!

Magistrala de metrou Drumul Taberei are o capacitate maximă 100.000 de călători pe oră în ambele sensuri. Stațiile sunt dispuse la o distanță de aproximativ 600 de metri, spre deosebire de rețeaua veche, la care distanța dintre stații măsoară peste un kilometru.

Proiectul a costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei. Este cea mai importantă lucrare de infrastructură din București din ultimii 30 de ani.

Magistrala M5 va permite circulaţia trenurilor şi la un interval de 90 de secunde!

În rețeaua de metrou este obligatorie purtarea măștii de protecție, amintesc reprezentanții Metrorex

În trenurile de metrou pozitionați-vă doar pe locurile marcate! Pentru evitarea aglomerării în stații și la peroane respectați distanța socială față de alte persoane și urmați indicațiile agenților de pază, poliției și jandarmeriei.

Protejați-vă sănătatea! Respectați regulile de igienă!

 

×
Subiecte în articol: metrou Drumul Taberei Klaus Iohannis
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close