Antena 3 CNN Actualitate Liviu Dragnea a explicat într-un document detaliile vizitei din Israel. Ce a discutat liderul PSD despre mutarea ambasadei României la Ierusalim

Liviu Dragnea a explicat într-un document detaliile vizitei din Israel. Ce a discutat liderul PSD despre mutarea ambasadei României la Ierusalim

Liviu Dragnea a explicat într-un document detaliile vizitei din Israel. Ce a discutat liderul PSD despre mutarea ambasadei României la Ierusalim
09 Mai 2018   •   17:51

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a explicat într-un document depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor detaliile vizitei oficiale efectuate în Statul Israel în perioada 25-26 aprilie 2018. 

El a precizat că acţiunea a avut loc la invitaţia premierului Statului Israel, Benjamin Netanyahu, în contextul aniversării, în 2018, a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-israeliene, precum şi a 70 de ani de la declararea Independenţei Statului Israel. 

"Programul vizitei a cuprins convorbiri cu domnul Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel, şi respectiv cu domnul Reuven Rivlin, preşedintele Israelului. Întrevederile avute cu înalţii demnitari israelieni s-au concentrat, în principal, asupra următoarelor aspecte: dialogul bilateral româno-israelian, inclusiv la nivel interparlamentar, cooperarea sectorială, cooperarea economică şi investiţiile israeliene în România, cooperarea strategică, situaţia din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile regionale de interes comun", a arătat Dragnea în document. 

Un alt subiect de actualitate aflat pe agenda cooperării româno-israeliene a fost legat de mutarea ambasadei României la Ierusalim. 

"În cadrul discuţiilor privind mutarea ambasadelor tuturor statelor de la Tel Aviv la Ierusalim, premierul israelian şi-a exprimat dorinţa ca România să fie prima ţară europeană care îşi va muta ambasada la Ierusalim. De remarcat că alte trei state europene şi-au exprimat intenţia de a-şi muta ambasadele, dar relaţia israeliano-română este o relaţie specială, de aceea acest gest ar avea o valoare simbolică deosebită. Cu această ocazie, în cadrul discuţiei au fost menţionate, demersurile pe care guvernul român le-a iniţiat, prin adoptarea unui Memorandum, în şedinţă de Guvern, cu privire la propunerea de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României la Ierusalim. De asemenea, s-a amintit că partea română a comunicat deja partenerilor existenţa unor consultări în curs pe această temă, atât la nivel guvernamental, cât şi cu alţi actori implicaţi, Memorandumul urmând ordinea instituţională. În linia susţinerii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, decizia mutării Ambasadei României la Ierusalim este o decizie cu valenţe strategice evidente, motiv pentru care aceasta a fost anunţată public, fiind susţinută de coaliţia de guvernare PSD-ALDE", a subliniat documentul depus de preşedintele Camerei. 

Totodată, a fost evidenţiat faptul că România are nevoie de sprijinul Israelului şi SUA, în acest sens fiind necesar un dialog mai amplu şi mai nuanţat cu partenerii strategici pe această temă. "Domnul Prim-ministru Benjamin Netanyahu a fost de acord cu această viziune, domnia sa amintind faptul că Statele Unite, care-şi vor inaugura ambasada la Ierusalim în data de 14 mai, au adresat un apel partenerilor strategici, cerându-le să facă un gest similar. în aceeaşi linie, Preşedintele Israelului, domnul Reuven Rivlin, a mulţumit Guvernului român pentru iniţierea consultărilor interne cu privire la mutarea ambasadei la Ierusalim şi şi-a exprimat speranţa că ea va putea fi pusă în practică în curând", se arată în documentul citat. 
 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: detalii document vizita Israel ambasada
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close