Antena 3 CNN Actualitate Locale 18 imobile din Bucureşti, puse sub sechestru într-un dosar instrumentat de Parchetul European | Prejudiciu uriaș în urma unei fraude cu combustibili

18 imobile din Bucureşti, puse sub sechestru într-un dosar instrumentat de Parchetul European | Prejudiciu uriaș în urma unei fraude cu combustibili

18 imobile din Bucureşti au fost puse sub sechestru într-un dosar instrumentat de Parchetul European. Mai exact, procurorii conduşi de Laura Codruţa Koveşi încearcă se recupere prejudiciul într-un dosar de exporturi de carburanţi în Italia.

18 imobile din Bucureşti, puse sub sechestru într-un dosar instrumentat de Parchetul European | Prejudiciu uriaș în urma unei fraude cu combustibili
Sursa foto: Facebook/ EPPO
de Mia Lungu    |    25 Mar 2024   •   15:10

Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi a pus sechestru pe bunuri de 2,4 milioane de euro din România.

Decizia a fost luată într-o investigație privind o fraudă transfrontalieră care implică carburanți importați pe piața italiană, transmite instituția.

"Aceasta se adaugă confiscărilor anterioare executate în Italia, în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activitățile frauduloase investigate, estimate la 92 de milioane de euro.

Din acest motiv, în momentul în care procurorii europeni delegați de la Bologna au găsit bunurile unuia dintre suspecți aflați în România, au solicitat colegilor din București să le pună sub sechestru, lucru care a fost realizat cu promptitudine, grație modelului operațional al EPPO ca birou unic”, transmite instituția.

"În temeiul ordinului judecătoresc, emis de judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Parma la cererea Parchetului General, oamenii legii au sechestrat 18 imobile situate în București, aparținând suspectului.

În plus, au fost înghețate 14 conturi bancare, precum și participații în companii românești, care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar și în sectorul comerțului cu combustibili, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro", explică EPPO.

Ancheta se referă la un grup infracțional suspectat condus de trei indivizi, toți italieni, care lucrează din Dubai, Miami și Napoli. Aceștia sunt bănuiți că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian de la rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzarea lor ulterioară la un cost redus, folosind un șir de companii-fantasmă și o companie tampon.

Potrivit anchetei, combustibilul a fost vândut unor companii din România și Marea Britanie și apoi facturat unor companii-fantomă italiene, toate administrate de membri ai organizației criminale.

Dovezile indică faptul că produsele combustibile au fost de fapt vândute unei companii cu sediul în Parma, despre care se crede că ar fi comis fraudă intracomunitară a comerciantului dispărut (MTIC) – o schemă criminală complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, deoarece acestea sunt scutite de TVA. Acest lucru a permis companiei să revândă produsele petrochimice sub prețurile pieței, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă obținând un avantaj ilegal față de operatorii economici onești.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close