Antena 3 CNN Actualitate Locale ”Era piele și os, era acoperită de muște! Poarta era închisă cu un lanț gros și un lacăt”. Ce au găsit anchetatorii la centrul groazei din Mureș

”Era piele și os, era acoperită de muște! Poarta era închisă cu un lanț gros și un lacăt”. Ce au găsit anchetatorii la centrul groazei din Mureș

Anchetatorii au fost șocați de ce au găsit în centrul groazei din Mureș. Imagini greu de privit și de povestit.

”Era piele și os, era acoperită de muște! Poarta era închisă cu un lanț gros și un lacăt”. Ce au găsit anchetatorii la centrul groazei din Mureș
de Sorin Tantos    |    28 Iul 2023   •   08:40

Șapte persoane, printre care și trei tineri cu dizabilități, au fost găsite în subsolul căminului, unde ar fi fost supuse unor torturi inimaginabile și ținute nemâncate. Acestea dormeau pe pături și aveau toaleta lângă paturile improvizate. De altfel, nici măcar nu figurau în actele azilului.  

Grav este că centrul fusese verificat acum 2 săptămâni de autorități. Iar la controale nu s-a găsit beciul unde erau ținute acestea.  

În total 28 de persoane cu dizabilități au fost ținute în casa ororilor. 

Citește și: S-a aflat cine este fondatorul asociației ce administrează centrul groazei din Mureș: ”Imaginile sunt vechi, iar știrile sunt false!”

”În jurul orei 13 am ajuns aici, poarta era închisă cu un lanț gros și un lacăt. În interior am solicitat să vedem fiecare încăpere în parte.  

Undeva, în partea stângă, erau scări. Am întrebat ce este acolo, ne-au spus că este spălătoria. Am coborât la subsol, într-adevăr era o spălătorie și niște perdele.  

În spatele perdelelor erau ascunse mai multe persoane cu dizabilități într-o stare gravă. Era o cameră plină cu materiale de construcții, fără ferestre, ferestrele erau acoperite cu saci de plastic.  

Persoanele acestea zăceau pe saltele murdare de urină, fecale, sânge, iar o tânără se afla într-o stare gravă de malnutriție. Era piele și os, era acoperită de muște”, povestește Georgiana Pascu, manager de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice. 

”Astăzi, printr-un apel 112, autoritățile mureșene au fost sesizate cu privire la faptul că, la subsolul unui cămin pentru persoane cu dizabilități din comuna Sântana de Mureș, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii.   

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, s-a deplasat la centrul rezidențial și a dispus mobilizarea tuturor instituțiilor direct implicate și luarea de urgență a măsurilor legale ce se impun. 

La fața locului au fost descoperite 7 persoane adulte ținute în condiții improprii la subsolul clădirii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost trimise la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș”, a explicat dr. Liliana Ciobanu, medic primar UPU SMURD Târgu Mureș. 

”Nimeni nu are dreptul să rămână indiferent” 

"Mulțumim persoanei care a sesizat această nelegiuire! În fața unor asemenea atrocități, când semenilor noștri le este refuzată condiția de om, nimeni nu are dreptul să rămână indiferent. 

În fața răului trebuie acționat cu tărie și fermitate pentru că noi toți suntem copiii lui Dumnezeu." a declarat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.  

În urma constatărilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a decis retragerea licenței de funcționare pentru Centrul de Îngrijire și Asistență "Căsuța lu' Min din Sântana de Mureș.  

×
Subiecte în articol: azil mures Căminele Groazei
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close