Antena 3 CNN Actualitate Locale Cazul bătrânului târât şi umilit la spitalul din Bârlad. Ministrul Alexandru Rafila: "Cred că organismele sindicale și profesionale pot să ia atitudine!"

Cazul bătrânului târât şi umilit la spitalul din Bârlad. Ministrul Alexandru Rafila: "Cred că organismele sindicale și profesionale pot să ia atitudine!"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat la Antena 3 CNN cazul consemnat la Spitalul Municipal din Bârlad, unde un asistent medical și o brancardieră au târât și rostogolit un bărbat în vârstă, care venise să ceară ajutor pentru că nu se simțea bine.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   16:56

Antena 3 CNN a difuzat imaginile filmate cu telefonul mobil, în care cei doi angajați ai spitalului îl smulg pe bătrân de pe un pat pe care se prăbușise în salon, îl târăsc spre alt pat și în rostogolesc acolo, ridicând barele de siguranță, în timp ce folosesc un limbaj licențios.

"Sigur că asta ar fi o problemă legată de educație și cred că nimeni, chiar dacă nu face parte din rândul personalului medical, nu se poate purta așa cu o persoană aflată în dificultate, cu atât mai mult cu o persoană care are o boală ;i, în mod evident, nu se poate deplasa.

'Reprobabil' este un cuvânt ușor pentru acest comportament.

Conducerea spitalului, din câte înțeleg, a declanșat o anchetă administrativă și trebuie să ia și niște măsuri evidente.

Ministrul Sănătății: Banii care se alocă spitalelor acreditate țin cont și de nivelul serviciilor medicale

Vreau să vă mai spun un lucru: fiecare spital trebuie să respecte niște proceduri. Spitalul are o procedură atunci când este acreditat pentru furnizarea de servicii medicale.

Inclusiv banii pe care îi primește de la Casa de Asigurări țin de nivelul serviciilor medicale pe care le oferă în urma acreditării.

Ori, acreditarea impune inclusiv modul de comportament și de transport al pacienților aflați în dificultate.

Ministrul Sănătății: Oamenii aceia n-au ce căuta în sistemul de sănătate

Deci, e clar că aceste comportamente n-au legătură, în primul rând, cu sistemul de sănătate. Opinia mea - nu mă ante-pronunț în vreun fel sau altul - este că oamenii (care l-au târât pe bătrân, n.r.) n-au ce căuta în sistemul sanitar, pentru că aici e o chestiune de empatie, de grijă față de pacient și de educație.

Aici sigur că managementul fiecare unități sanitare poate să ia măsuri. Există Comisie de disciplină care poate aplica sancțiuni, inclusiv reducerea veniturilor unor persoane care se comportă în felul acesta.

Însă aici organismele profesionale sau cele sindicale pot, de asemenea, să ia atitudine, pentru că discutăm de membri ai acestor organisme profesionale sau sindicale și cred că oprobriul public asupra acestor oameni care se comportă în felul acesta, din păcate, se poate extinde și asupra altor persoane din sistemul de sănătate care se comportă exemplar cu pacienții", a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close