Antena 3 CNN Actualitate Locale "Parcă ar fi blestemat!": Castelul celebru din România care te ține la distanță | Oamenii au furat tot ce se putea

"Parcă ar fi blestemat!": Castelul celebru din România care te ține la distanță | Oamenii au furat tot ce se putea

Un castel celebru din România îi îndepărtează pe cei care se apropie de el. Localnicii spun că pare a fi blestemat.

"Parcă ar fi blestemat!": Castelul celebru din România care te ține la distanță | Oamenii au furat tot ce se putea
Sursa foto: Youtube | Virtual Press
de Ioana Mircea    |    14 Feb 2024   •   11:05

Un castel din România se află în pragul distrugerii complete. Monumentul istoric, construit la mijlocul secolului al XIX-lea, a suferit daune majore în ultimii ani și a devenit un loc periculos, fiind abandonat de la sfârșitul anilor '90.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu castelul

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

După decenii de litigii și dispute legale între statul român și presupușii moștenitori, în 2022, castelul a revenit în patrimoniul statului român și a intrat în domeniul privat al orașului Hațeg în 2023, prin hotărârea administrației locale. Cu toate acestea, trecerea timpului și abandonul au contribuit la degradarea rapidă a clădirii și a terenurilor înconjurătoare.

"Acoperișul și tavanele s-au prăbușit, zidurile sunt crăpate, iar acum castelul este mai periculos ca niciodată. Mai vin copiii din sat și se joacă aici, fac focul, distrug ce a mai rămas. Le-am spus să nu mai intre, pentru că bârnele și cărămizile se prăbușesc din senin. Parcă ar fi blestemat.

Se va prăbuși cu totul. Cu fiecare ploaie și zăpadă este tot mai rău. Și nu doar castelul, ci și arborii din vechiul lui parc se prăbușesc din senin”,a povestit un localnic.

În anii în care Castelul Nalați Fay din Hațeg a fost abandonat unii localnici au profitat de situația monumentului și l-au devastat, pentru a fura instalațiile electrice, tocăria, mobilierul, parchetul, cărămizile și celelalte materiale pe care le-ar fi putut valorifica. Și trecerea timpului și-a lăsat amprenta asupra clădirii și a împrejurimilor sale.

Primarul orașului Hațeg, Adrian Pușcaș, constată starea precară a castelului, dar rămâne optimist în privința salvării sale. "Vom solicita fonduri europene pentru reabilitarea monumentului și pentru a repune în valoare parcul său", a declarat acesta.

Construit în stilul arhitectural specific secolului al XIX-lea, Castelul Nalați Fay a fost o bijuterie a Țării Hațegului. Cu o istorie bogată, el a fost stăpânit de mai multe familii înstărite, inclusiv de faimoasa familie Nopcsa.

Printre legende, se spune că în acest caste a locuit legendarul conte Vasile Nopcea, știut sub numele de "Față Neagră", conform unei povestiri făcute cunoscută în secolul al XIX-lea de scriitorul Jokai Mor. Cu toate acestea, acum, castelul se confruntă cu amenințarea iminentă a pierderii identității sale istorice, potrivit adevarul.ro.

 

×
Subiecte în articol: castel Hateg România blestemat
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close