Antena 3 CNN Actualitate Locale Cel mai mare parc liniar din Europa, inagurat în cartierul Militari din Bucureşti. Ce spun primii vizitatori

Cel mai mare parc liniar din Europa, inagurat în cartierul Militari din Bucureşti. Ce spun primii vizitatori

Cel mai mare parc liniar din Europa a fost inaugurat, astăzi, în cartierul Militari din Bucureşti. Este, de altfel, şi cel mai mare parc deschis în Capitală după 1989 şi primul din acest cartier. Deocamdată, bucureştenii se vor bucura doar de prima bucată a zonei verzi, care are peste 45.000 de metri pătraţi.

de Mia Lungu    |    01 Iun 2023   •   18:55

Parcul Liniei a luat naștere pe un fost teren industrial, aflat de zeci de ani în paragină. Fix un an a durat până când zona să devină una dintre cele mai atractive din București.

"Parcul are mai multe funcțiuni, mai multe locuri de joacă pentru diferite grupe de vârstă, terenuri de sport, mobilier de foarte bună calitate, aspensoare pentru intreținerea spațiilor verzi, iluminat public, și mă aștept să fie plin.", spune primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

"Cred că e super, recunosc. Cred că e un loc foarte bun. Era un loc degeaba unde nu se făcea nimic. Acum ne putem juca și ne putem distra. Avem și terenuri de fotbal."

"Cred că este foarte frumos. Abia am venit dar este foarte frumos."

"În primul rând este un lucru foarte bun pentru părinți și copii. Să stea cât mai mult în aer liber, nu pe telefoane, în casă și la televizor."

"Întotdeauna cred că este foarte ok să fie parcuri, parcurile sunt importante.", spun primii vizitatori.

"Aici avem faza 1 cuprinsă între Militari, Lujerului și merge către bulevardul Doinea Cornea, iar în faza doi vom mai avea încă trei hectare și vom avea un parc liniar de un km care va conecta zona Lujerului cu Doina Cornea, iar în faza trei, la anul sper, să avem încă 3 km.", a precizat primarul Ciprian Ciucu, pentru Antena 3 CNN.

Citește și: Primăria Bucureşti vrea să interzică trotinetele electrice

Spectacole de teatru, numere de magie, dans, ateliere tematice, organizate în Sectorul 6, în perioada 1-4 iunie

În perioada 1-4 iunie, Sectorul 6 va fi punctul de atracție al Capitalei. Spectacole de teatru, numere de magie, dans, ateliere tematice vor fi organizate în mai multe zone, inclusiv în Parcul Liniei, singurul parc liniar din București. Acesta va fi deschis joi, 1 iunie, la ora 10.00. 

Primăria Sectorului 6, prin Centrul Cultural European Sector 6, organizează Festivalul „Amintiri din copilărie”. De joi până duminică, cei mici, dar și cei mari vor avea parte de multă distracție și voie bună, în parcurile din Sectorul 6, alături de mascote și actorii celor mai îndrăgite teatre pentru copii. 

Startul se va da în Parcul Liniei, situat pe strada Liniei, în Cartierul Militari, începând cu ora 10.00. Acesta va fi inaugurat de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, alături de actorii de la Teatrul „Ion  Creangă” și de multe personaje de poveste, care vor anima atmosfera. 

Parcul Liniei Faza 1: pistă de biciclete, terenuri de baschet omologate, cel mai mare skatepark și locuri de joacă pentru copii mari și mici

Faza 1 a singurului parc liniar din București, gândită ca o zonă de promenadă

Faza 1 a singurului parc liniar din București se întinde pe o suprafață de 45.000 mp, se află între Plaza Mall România și Cora Lujerului, și a fost gândită ca o zonă de promenadă. 

Include pistă de biciclete pe o lungime de 1,1 km, două terenuri de baschet construite la standardele Federației Intrenaționale de Baschet, cu gradene pentru spectatori, cel mare mare skatepark din sector, fântână drydeck, dar și un loc de joacă generos, de aproape 2.000 mp, ce cuprinde echipamente pentru copiii între 1 și 14 ani. 

Acestea sunt amenajate pe trei grupe de vârstă: 1-5 ani, 3-8 ani, 4-14 ani. Aici întâlnim leagăne inclusiv pentru „mama și copilul”, trasee sportive, toate construite din lemn și funie. Întrega suprafață este prevăzută cu covor elastic din cauciuc.

De asemenea, în Parcul Liniei vizitatorii se vor putea odihni în cele 18 fotolii tip puf și zece hamace, ce vor fi amplasate în diverse zone. Sunt 104 bănci, 53 de coșuri de gunoi, cinci cișmele cu apă potabilă. 

Calea ferată a fost încadrată peisagistic și acoperită cu un deck de lemn, pe o suprafață de 1.850 mp. În Parcul Liniei, Faza 1, au fost plantați 1.807 arbori și arbuști, plus 3.022 de flori. 

Luna viitoare încep lucrările la Faza 2 a Parcului Liniei

Lucrările la Faza 2, cuprinsă între Gara Cotroceni și Bd. Doina Cornea, vor începe luna viitoare și vor fi gata până la finele anului. Deja, întregul teren de 16.110 mp a fost curățat. 

Vor fi amenjate: o pistă de biciclete cu o lungime de 585 metri, ce o va continua pe cea de la Faza 1, pistă de pumptrack, fântână drydeck, loc de joacă, zonă specială pentru activități sportive în aer liber: bare pentru tracțiuni, bare cu inele, scări de cățărare, perete de cățărare cu frânghie, obstacole în serie, box. Tot aici vor fi amplasate: rastel de biciclete, pergole, hamace, dar și cinci foișoare smart, dotate cu wi-fi, unde se va putea lucra în aer liber.  

Pe o bucată de 5.000 mp, pe care am denumit-o Liniei 2 bis, vor fi amenajate doar alei încadrate de spațiu verde. 

Lucrările la Faza 3, între Lujerului și Valea Cascadelor, vor începe anul viitor, dacă CFR rezolvă problemele de proprietate a unei linii ferate deținute de un privat. Primăria Sectorului 6 a finalizat studiul de fezabilitate și va scoate anul acesta la licitație procedura de proiectare și execuție. Faza 3 va fi cea mai lungă: 80.000 mp. Și va închide, practic, Parcul Liniei, care va deveni cel mai mare parc liniar din Europa. 

Programul pentru copii din perioada 1-4 iunie

În alte trei locații din Sectorul 6, pe 1 iunie, sunt programate evenimente frumoase, pentru copii de toate vârstele. 

Pe Bulevardul Drumul Taberei, de la strada Brașov și până în dreptul stației de metrou Romancierilor, oprim mașinile pe ambele sensuri și ne urcăm pe biciclete. Are loc Parada Micilor Bicicliști, între orele 10.00 și 18.00. 

În paralel, la scena amplasată în parc vor fi spectacole de teatru, de muzică și dans. Iar pe lacul din parc, pe tot parcursul zilei, Primăria Sectorului 6, prin Administrația Comercială Sector 6, le pune la dispoziție gratuit, tuturor copiilor însoțiți de părinți, plimbări de 30 de minute cu hidrobicicletele.

Tot joi, 1 iunie, în Parcul Crângași, precum și pe str. Răsadniței nr. 59 vor avea loc o mulțime activități inedite.

Distracția continuă și în zilele de 2, 3 și 4 iunie, cu spectacole de teatru pentru copii, în Parcul Drumul Taberei.

În Parcul Liniei, pe 2 iunie, pasionații de mașini se vor putea bucura de o expoziție fascinantă. Ferarri Mondial, Maseratti Biturbo, Alfa Romeo Spider, Fiat Campagnola și alte 8 vehicule istorice superbe vor fi expuse pe o platformă situată vizavi de intrarea în parc (Str. Lujerului nr. 1). Expoziția va putea fi vizitată gratuit, între orele 10.30 și 13.30. 

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close