Antena 3 CNN Actualitate Locale Ceremonie în Parcul Carol I. Este marcat centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut

Ceremonie în Parcul Carol I. Este marcat centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut

În Parcul Carol I va avea loc astăzi ceremonia care marchează centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut. La ora 12.00 se va desfășura o ceremonie militară și religioasă care va marca Centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut al României în locul de odihnă veșnică amenajat în anul 1923. 

Ceremonie în Parcul Carol I. Este marcat centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut
Sursa foto: Facebook/ Primăria Municipiului Bucureşti
de Alexandra Axinia    |    17 Mai 2023   •   11:18

Potrivit Primăriei Capitalei, participanții vor întâmpina convoiul care aduce urna cu cei zece săculeți tricolori cu pământ sfânt din localitățile marilor bătălii din Primul Război Mondial. La finalul oficierii serviciului religios, urna va fi depusă în rotonda Memorialului Eroilor Neamului, din imediata vecinătate a Mormântului Ostașului Necunoscut. 

Până la ora 20.00, vizitatorii pot admira o expoziție de fotografie și artefacte, pot viziona filmul documentar Ostașul Necunoscut și pot asista la exerciții de tip drill team și la un moment de schimbare a Gărzii de Onoare de la Mormântul Ostașului Necunoscut.

Conform Mediafax, odată cu lăsarea serii pe esplanada Memorialului Eroilor Neamului din Parcul Carol I, Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale va susține un concert, iar Primăria Municipiului București, prin Monument For, va organiza un spectacol de lumini. 

Citește și: Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria poate fi văzut la Muzeul Național de Istorie | A intrat în patrimoniul național

Mormântul Ostașului Necunoscut este un simbol al sacrificiului soldaților căzuți pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial. România a fost printre primele state care a decis să inaugureze un monument dedicat ostașilor neidentificați.

"Ceremonia desemnării osemintelor Ostaşului Necunoscut s-a desfăşurat la Mărăşeşti, în data de 14 mai 1923. Punctul culminant al acestui eveniment l-a avut în prim plan pe elevul militar Amilcar C. Săndulescu, premiant în clasa a I-a al Liceului Militar „Dimitrie A. Sturdza” din Craiova şi orfan de război, care a fost desemnat de Ministerul de Război să aleagă sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut.

În faţa celor zece sicrie de stejar, care conţineau rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor căzuți pe câmpul de luptă, orfanul de război l-a ales pe cel de-al patrulea, înaintea căruia a îngenunchiat şi a rostit cuvintele care aveau să intre în memoria colectivă: .

Astfel, sicriul cu numărul 4 a devenit soldatul necunoscut al României, iar celelalte nouă sicrie au fost duse în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti şi îngropate cu onoruri militare în ziua de 14 mai 1923", a transmis Primăria Capitalei

×
Subiecte în articol: ceremonie parcul carol
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close