Antena 3 CNN Actualitate Cultură Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria poate fi văzut la Muzeul Național de Istorie | A intrat în patrimoniul național

Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria poate fi văzut la Muzeul Național de Istorie | A intrat în patrimoniul național

Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a intrat, vineri, în patrimoniul național și va putea fi văzut de iubitorii istoriei la Muzeul Național de Istorie a României, anunță ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria poate fi văzut la Muzeul Național de Istorie | A intrat în patrimoniul național
Sursa foto: Ministerul Culturii
de Laura Dinu    |    12 Mai 2023   •   13:03

”Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preempțiune pentru un bun cultural mobil clasat în patrimoniul cultural național, categoria juridică „Tezaur”, scos la vânzare prin Casa de Licitații Historic. 

Astfel, după cele cinci manuscrise aparținând lui Emil Cioran și Mircea Eliade, achiziționate în luna martie 2022, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a semnat astăzi și contractul de achiziție a manuscrisului Jurnalul intim cu scoarțe verzi al Reginei Maria a României, care datează din anul 1910.

Potrivit specialiștilor, textul jurnalului a fost redactat cu cerneală neagră, coperțile sunt moi, din pânză de culoare verde-brad, iar marginile prezintă o împletitură de mătase în nuanța aurului antichizat. Starea de conservare a manuscrisului este una foarte bună”, anunță Ministerul Culturii.

„Chiar dacă nu traversăm un moment economic mulțumitor, sunt extrem de bucuros să anunț că am reușit să păstrăm în patrimoniul național o adevărată avere culturală, lăsată moștenire de o Regină colecționară și iubitoare de artă, un om puternic și complex, o susținătoare a culturii.

«Am România în gând, inimă și suflet», spunea Regina Maria, un om cu o frumusețe sufletească aparte, o personalitate care a avut un rol crucial în destinul și evoluția țării noastre. Și din acest motiv, statul român avea datoria morală de a păstra în patrimoniul său un bun cultural de o rară profunzime”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.  

„#MinisterulCulturii #AchizițiiCulturale Astăzi, 12.05.2023, Ministerul Culturii a reușit o nouă achiziție...

Publicată de Partidul Social Democrat pe Vineri, 12 mai 2023

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close