Antena 3 CNN Actualitate Locale Cum sunt risipiţi norii de furtună cu sute de rachete antigrindină

Cum sunt risipiţi norii de furtună cu sute de rachete antigrindină

Vremea face ravagii în întreaga ţară. Furtuni cu grindină au fost de la est la vest şi de la nord la sud în ultimele zile. Iar culturile agricole sunt ameninţate la fiecare astfel de ploaie cu piatră. În Prahova, de exemplu, sistemele cu rachete antigrindină au fost deja folosite luna aceasta pentru a risipi norii ameninţători. Anul trecut s-au folosit chiar şi 60 de rachete pe zi.

Cum sunt risipiţi norii de furtună cu sute de rachete antigrindină
de Cristi Georgescu    |    18 Mai 2022   •   15:21

Numai anul trecut in punctul lansare de la Valea Călugărească au fost folosite 150 rachete, iar 24 chiar într-o singură zi când fenomele meteo extreme au impus-o. 

Zeci de lansari de rachete au fost efectuate de-a lungul anilor in judetul Prahova pentru a preîntâmpina căderile mari de grindină. Odata cu incalzirea vremii pericolul a aparut din nou.  

"S-au utilizat 6, respectiv 4 rachete antigrindina, combaterea a fost reusita. S-a observat imediat dupa tragere.", spune Marius Rădulescu, şeful departamentului Cercetare de la Electromecanica Ploieşti. 

Specialiștii spun că fără astfel de intervenții culturile ar fi aproape in totalitate distruse.  

"Fenomenele convective ar fi atat de puternice, incat distrugerile ar fi in procent foarte mare, mai ales ca e zona viticola, pomicola.", explică Valentin Bădoiu, coordonator de intervenţie. 

"In 2019 a fost grindina atat de mare de 1 mai, incat paguba a fost peste 90%, dar cred ca a fost mai mult decat administrativa problema. 20 de ani n-am avut grindina datorita instalatiei.", spune şi Valentin Chelaru, producător.

In judetul Prahova, sistemele pentru rachetele antigrindină sunt amplasate in opt localitati si protejeaza peste 140.000 de hectare.

 

×
Subiecte în articol: prahova rachete antigrindina
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close