x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Mihai Gâdea, acasă la familiile zdrobite de durere. Bunică: ”Vreau să știu de ce a murit Ioana? Una mi s-a spus la spital, alta la IML”

de 21 Feb 2016   •   21:30
Mihai Gâdea, acasă la familiile zdrobite de durere. Bunică: ”Vreau să știu de ce a murit Ioana? Una mi s-a spus la spital, alta la IML” 16
Mihai Gâdea a realizat ediția de duminică a emisiunii Sinteza zilei de la Pitești, din casa unei familii zdrobite de durere. 
 
Elena Ghiță este bunica unei fetițe, Ioana, care s-a prăpădit în urma unei suspiciuni de sindrom hemolitic.

”E una din cele mai mari drame care a încercat să fie mușamalizată, punânâdu-se în față cazul Antena 3. E o mușamalizare a unei din cele mai mari tragedii pe care le-am trăit”, a spus Mihai Gâdea, despre cazul copiilor cu sindrom hemolitic uremic.

 
De la Pitești, femeia spune că a fost trimisă cu fetița la București, cu suspiciunea de sindrom hemolitic uremic. 
 
Numai că, potrivit bunicii, analizele nu au arătat acest diagnostic, femeia spune că medicul de gardă i-a zis că a murit din cauza unui stop cardiac, iar în certificatul deces scrie că a murit de pneumonie.

”Este groaznic, nu se poate exprima în cuvinte ce simt părinții care și-au pierdut copiii. (...) Ce poate fi mai greu decât să-și duci copiii la mormânt?”, a spus Elena Ghiță.
 
Bunica fetiței a povestit că a fost cu Ioana la spitalul din Pitești, deși avea o simplă diaree, nu cu sânge. ”A făcut tratament medicamentos și totul părea că merg spre bine”, a spus bunica fetiței.
 
Apoi, fetița a început să vomite. La al doilea episod de acest fel, au dus copilul la medic. La spital i s-au făcut analizele, nu au ieșit tocmai bune și a urmat o ecografie. ”Acolo a apărut suspiciunea de sindrom hemolitic uremic și am fost trimiși la București”.
 
În Capitală, povestește bunica Ioanie, fetiței i s-au luat probe și a fost pusă pe tratament, până când s-a luat decizia să îi facă dializă.
 
Mai mult, femeia susține că medicii i-au spus că vine week-endul, în spital vor fi numai doi chirugi și doi anesteziști, și nu vor să aștepte până luni cu dializa, pentru a nu risca faptul ca fetița să se simtă mai rău și să nu se ajungă în situația în care să nu fie medici care să nu aibă timp de ea.
 
”La probele trimise în străinătate, acest virus (sindrom hemolitic uremic - n.r.) nu s-a confirmat la Ioana”, susține Elena Ghiță.

 
Cum a intervenit decesul Ioanei
 
Bunica fetiței a povestit că timp de 24 de ore copilul nu a dormit, pe urmă începuse să respire greu li i-a spus medicul. Doctorul, susține femeia, i-ar fi răspuns că este normnal.
 
Apoi, doctorii i-au pus fetiței mască de oxigen, au apărut probleme de insuficiență cardiacă și s-au gândit s-o intubeze. Dar până să o intubeze, susține bunica Ioanei, fetița a intrat în stop cardio-respirator și a fost resuscitată.
 
Ulterior, a fost intubată, ”dar a fost târziu, pentru că a făcut iar stop”, spune bunica Ioanei. S-a încercat resuscitarea ei, dar Ioana nu a mai răspuns.

Elena Ghiță a spus că, atunci când a întrebat medicul de gardă cum a fost posibil să se întâmple decesul copilei, doctorița a întrebat-o, la rândul ei, răstită, dacă nu i-a spus nimeni că acest sindrom hemolitic atacă și creierul.
 
”Mi-a explicat că un vas subțire de sânge de la creier i-a pocnit și a făcut atac cerebral”, susține bunica.


Elena Ghiță: ”Vreau să știu de ce a murit Ioana? Una mi s-a spus la spital, alta la IML. Vreau să se facă anchetă”
 
”Vreau să știu de ce a murit Ioana? Una mi s-a spus la spital, alta la IML”, a spus bunica fetiței. Mai exact, după ce la spital i s-a spus că fetița a murit în urma unui stop cardiac, medicii de la Institutul de Medicină Legală (IML) au scris in certificatul de deces ”pneumonie”.
 
Totodată, bunica fetiței susține hotărâtă că vrea să se facă o anxhetă în acest caz și s-a arătat foarte dezamăgită de ministrul Sănătății, Patriu Achimaș.
 
”Cum să vină ministrul Sănătății să ne spună că asta se întâmplă și în alte țări? Sau să ne spună să ne spălăm pe mâini... Nu pot să înțeleg de ce nu și-a dat demisia din prima clipă. Am ajuns să ne rezolve presa problemele...”, a spus Elena Ghiță, bunica Ioanei, duminică, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

sati