Antena 3 CNN Actualitate Locale Oraşul din România unde un ceas vechi de un secol dă ora exactă şi astăzi

Oraşul din România unde un ceas vechi de un secol dă ora exactă şi astăzi

Un ceas vechi de peste un secol dă și astăzi ora exactă într-un oraş din România. Multe din aceste orologii s-au defectat, dar aici același ceasornicar se ocupă de întreținerea lui de peste 50 de ani.

Oraşul din România unde un ceas vechi de un secol dă ora exactă şi astăzi
Sursa foto: Captură video Antena 3 CNN
de Claudia Popovici    |    11 Feb 2023   •   19:45

Vorbim de Târgu Jiu, orașul lui Brâncuși, acolo unde un ceas vechi de un secol este încă funcțional. Ceasornicarul care se ocupă de acest orologiu a arătat cum funcționează ceasul care dă ora exactă şi astăzi. 

Nea Mitică vine de o jumătate de secol să întoarcă ceasul de la Prefectura Gorj. La sfârșitul fiecărei săptămâni ceasornicarul se urcă în podul clădirii pentru a regla orologiul.

Cum această meserie este pe cale de dispariție, ceasornicarul vrea să se asigure că în absența sa, timpul nu se va opri în loc.

"Meșterul meu, care m-a învățat a făcut școala profesională 3 ani la Arad și făcea practică aici la un atelier. Am mai apelat așa când am fost bolnav sau când am fost la Târgu Mureș de m-am operat la picioare la domnul administrator", spune Nea Mitică.

Toți care au întors ceasul de-a lungul vremii s-au semnat la ușa de la intrare, acolo unde au scris și data.

Impozanta clădire din centrul municipiului Târgu Jiu e proiectată de către unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați arhitecți români, Petre Antonescu, și datează din 1898 aici a fost sediul Primăriei Târgu Jiu.

Clădirea veche în care ne aflăm noi, cea cu orologiul, din Piața Prefecturii, este construită undeva pe la anul 1.900.

La punerea pietrei de temelie a clădirii a participat prințul Ferdinand, moștenitorul tronului. Acum, clădirea urmează să fie renovată, însă autoritățile vor păstra arhitectura specială, inclusiv turnul cu ceas.

×
Subiecte în articol: ceas Târgu Jiu oras România
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close