Antena 3 CNN Actualitate Locale Peste 3.200 de lilieci, salvați din podul unei case din Suceava: "Volumul este incredibil, este o muncă titanică!"

Peste 3.200 de lilieci, salvați din podul unei case din Suceava: "Volumul este incredibil, este o muncă titanică!"

Peste 3.200 de lilieci își făcuseră culcuș în podul unei case din Suceva, iar proprietarii au făcut marea descoperire abia când au luat decizia de realiza anumite lucrări de renovare.

Peste 3.200 de lilieci, salvați din podul unei case din Suceava: "Volumul este incredibil, este o muncă titanică!"
Sursa foto: Fundația Visul Luanei | Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2024   •   14:52

Cei peste 3.200 de lilieci au fost descoperiți odată ce proprietarii au luat decizia de a renova mansarda locuinței.

Oamenii nu s-ar fi putut gândi niciodată că locuința lor ar putea să găzduiască aceste viețuitoare, într-un număr atât de mare.

Potrivit reprezentanților Fundației Visul Luanei, care au venit în ajutorul proprietarilor, animalele s-au adăpostit atât în pod, cât și în pereții subțiri ai locuinței.

Reprezentații Fundației Visul Luanei s-au ocupat de extragerea liliecilor, precum și de îngrijirea lor, fiind o muncă extrem de grea.

Citește și: O tânără din Arad a sunat la 112 pentru a reclama că va rămâne fără permisul de conducere

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea imagini surprinse în timpul extragerii liliecilor din podul clădirii din Suceava.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Echipa noastră de teren a intervenit, în aceste zile, pentru a exclude parte dintr-o colonie foarte mare de lilieci de amurg (Nyctalus noctula) din podul unei case din Suceava.

Animalele erau în pericol de blocare şi ucidere, din cauza unor lucrări de renovare, în ciuda tuturor încercărilor de amânare şi excludere pe timp de primăvară.

Din păcate, animalele au ajuns chiar şi în pereții subțiri, fiind dificil de extras", a fost scris pe pagina de Facebook Protecția și Studiul Liliecilor.

După ce au fost extrași din podul locuinței din Suceava, liliecii au fost examinați de către medici, triați în funcție de greutate și hidratați corespunzător.

"Volumul este incredibil, este o muncă titanică! De trei zile îi triem individual ca să îi putem îngriji. Până acum avem 3.185, dar probabil că vor atinge 3.400-3.500 de exemplare.

?5️⃣3️⃣5️⃣? ???

Publicată de Fundaţia Visul Luanei pe Miercuri, 10 ianuarie 2024

Sunt adormiți, devin foarte agitați când se trezesc", spune un reprezentant al asociației.

Mai mult, pentru a le asigura condițiile potrivite pentru hibernare, membrii Fundației Visul Luanei au creat niște "stupi pentru lilieci".

"Am încercat să adaptăm un stup de albine pentru a putea sa îi punem la hibernare. Am luat un model clasic și testat, cel al stupilor de albine.

Ne-am gândt că cea mai bună metodă prin care am putea să hibernăm un număr foarte mare de animale e să îi întindem pe o suprafață plană.

După 3 zile extreme și epuizante, suntem în sfârșit la ultima ? de ? salvați din Suceava pe care îi triem și evaluăm individual ca să îi putem îngriji.

Publicată de Fundaţia Visul Luanei pe Miercuri, 17 ianuarie 2024

Aici vor putea să stea, în conditii ideale, sute de lilieci", spune Viorel, membru în cadrul Asociației Visul Luanei. 

Reprezentanții Fundației Visul Luanei atrag atenția că această specie este protejată prin lege.

"Liliecii de amurg sunt specii protejate de lege, sunt strict insectivori, hrănindu-se cu diverse artropode zburătoare, pe care le vânează folosind ecolocația. De aceea, în captivitate reușesc cu greu (sau deloc) să se hrănească singuri.

Fiecare individ poate consuma până la 15 grame de insecte pe zi, în captivitate fiind hrăniți manual cu larve de gândaci (superworms)", au scris aceștia, pe Facebook.

×
Subiecte în articol: lilieci Suceava locuinta
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close