Antena 3 CNN Actualitate Locale Un prahovean s-a trezit cu o factură de curent la un tarif dublu decât cel plafonat. Ce i-a răspuns compania de electricitate

Un prahovean s-a trezit cu o factură de curent la un tarif dublu decât cel plafonat. Ce i-a răspuns compania de electricitate

Un prahovean din satul Conduratu, comuna Baba Ana, s-a trezit că trebuie să plătească 1,75 lei/kwh, dublu decât tariful plafonat.

Un prahovean s-a trezit cu o factură de curent la un tarif dublu decât cel plafonat. Ce i-a răspuns compania de electricitate
Sursa foto: Getty Images | miniseries
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Apr 2023   •   10:04

Prahoveanul din comuna Baba Ana are de plătit pentru factura de curent electric emisă de compania Enel, 425 de lei pentru un consum de 241 de kwh, perioada de facturare fiind 4 ianuarie – 21 februarie.

”Nu știu dacă mai sunt clienți care au pățit ca mine, dar vreau să știu cum este posibil să plătesc 1,75 de lei/kwh, mai mult decât cel mai mare tarif plafonat. Am cerut explicații la Enel, iar cei de la companie mi-au transmis că acesta este prețul și că dacă nu plătesc voi fi debranșat. Nu mi se pare normal”, a spus prahoveanu. 

Ce au răspuns reprezentanţii Enel Energie:

"Factura emisă de Enel Energie S.A. a fost corect calculată clientului. Suma finală de plată reprezintă diferența dintre contravaloarea consumului real înregistrat în perioada de referință și contravaloarea estimatului anterior.

Consumul real înregistrat în imobil a fost plafonat la 1,3 lei/kWh, însă estimatul anterior (fiind mai mic față de consumul real, în absența unui index declarat de client în ianuarie) a fost plafonat la 0,8 lei/kWh. Pentru ca facturile emise de furnizor să reflecte consumul real al clienților, îi încurajăm să își transmită indexul lunar.”

Citeşte şi: Val de scumpiri de la 1 aprilie. Cu cât cresc facturile şi cine sunt românii care vor primi bani înapoi

Bărbatul vrea să depună reclamație la ANRE și ANPC, potrivit ObservatorulPrahovean.ro

Potrivit legislației actuale, în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, clienții finali casnici de energie electrică vor beneficia de următoarele prețuri finale facturate plafonate:

Maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienți:

  • Clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv.
  • Clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate electric, necesare efectuării tratamentelor medicale.
  • Clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.
  • Clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

Maximum 0,80 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 și 255 kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la cel mai mic preț dintre prețul contractual și prețul final plafonat de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

În cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la cel mai mic preț dintre prețul contractual și prețul final plafonat de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, potrivit Engie.ro.

×
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close