Au fost identificaţi muncitorii forestieri care au scos puii de urs din bârlog şi i-au aruncat în zăpadă. Ce riscă pentru fapta lor

de Sebastian Bădiță    |    Josza Jeno    |    Adrian Iclozan    |    19 Feb 2021   •   16:08
Au fost identificaţi muncitorii forestieri care au scos puii de urs din bârlog şi i-au aruncat în zăpadă. Ce riscă pentru fapta lor

Indivizii care au scos patru ursuleţi din bârlog şi i-au abandonat în zăpadă, la distanţă de căminul lor, au fost identificaţi de poliţie.

Poliţiştii din Harghita cercetează 4 bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 51 de ani, toţi din judeţul Neamţ. Ei sunt muncitori forestieri la o societate comercială de profil din acest judeţ.

Poliţiştii din Harghita au preluat cazul după ce a fost anunţată Direcţia Silvică şi după ce pe reţelele sociale şi în presă au apărut imaginile cu bărbaţii se deplasează cu puii de urs în mână, într-o zonă împădurită şi abandonează micuţele animale în vârful unei pante, după ce le verifică sexul şi se amuză folosind un limbaj explicit.

"Două ursoaice şi doi urşi", spune unul dintre ei.

Potrivit IPJ Harghita, în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni: rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004 şi perturbarea intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație, precum şi deteriorarea / distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, confiorm O.U.G. 57/2007.

Pentru schigiurie sau rănire, legea prevede închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

Direcţia Silvică: Puii de urs au fost puşi în pericol

Cei de la Direcţia Silvică Neamţ se declară revoltaţi de incident şi stupefiaţi de inconştienţa celor patru bărbaţi.

Din primele informaţii care au rezultat în urma cercetărilor, puii de urs au fost scoşi din bârlog pentru că acesta ar fi fost distrus în urma lucrărilor forestiere executate chiar de muncitori.

Mama puilor ar fi fugit din cauza zgomotului dar s-ar fi putut întoarce în orice moment. După ce au vizionat imaginile, lucrătorii silvici spun că ursuleţii au fost puşi în pericol prin felul în care au fost transportaţi şi abandonaţi de către muncitori.

Ministerul Mediului a reacţionat, la rândul său, printr-un comunicat şi a reconfirmat că indivizii implicaţi riscă sancţiuni penale.

Ministerul Mediului: Puii de urs sunt nu au fost încă identificaţi

Acțiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală și încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi a faunei sălbatice.

Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârşirea următoarelor fapte:

  • a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
  • b) perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
  • c) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean  Harghita au ajuns la fața locului și evaluează situația pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului.

Ministerul Mediului: Puii de urs sunt în stadiul timpuriu, au 2-3 săptămâni

Din imaginile video se poate constata că puii de urs sunt în stadiu timpuriu de dezvoltare, având vârsta de 2-3 săptămâni.

În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan.

Ministerul condamnă ferm acest tip de comportament și va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancționării celor vinovați.

Facem un apel către toți cetățenii să se abțină de la astfel de gesturi și să evite interacțiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural", se precizează în comunicatul Ministerului Mediului.

Atât i-a dus mintea! Mai mulţi muncitori forestieri din Neamţ au scos patru pui de urs din bârlog şi i-au aruncat în zăpadă

Imagini filmate de cu telefonul mobil îi arată pe doi dintre muncitori urcând panta, fiecare cu câte doi pui de urs în mână. 

Odată ajunşi în vârful pantei, cei doi se apucă să le verifice sexul micuţelor animale.

"Două ursoaice şi doi urşi", se aude spunând cel de-al treilea individ, care filmează cu telefonul. 

Publicaţia ziardepiatraneamt.ro menţionează că filmarea, care nu este datată, a fost trimisă de un bărbat din zona Bicazu Ardelean - Neamţ unei alte persoane într-un mesaj privat.

Publicaţia semnalează că, dincolo de cruzimea de a lua şi abandona în zăpadă micuţele animale, bărbaţii din viceoclip au dat dovadă de o rară inconştienţă şi s-au expus pericolului de a fi atacaţi de ursoaică.
 

 


 


 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close