Antena 3 CNN Actualitate Locale Salarii blocate în România din cauza războiului. Sute de angajați nu și-au primit banii

Salarii blocate în România din cauza războiului. Sute de angajați nu și-au primit banii

Semnal de alarmă transmis din partea sindicaliștilor de la combinatul siderurgic din Reșița. Agenția Națională de Administrare Fiscală ar urma să blocheze fondurile de origine rusească în România. Astfel, sute de angajați nu și-au primit salariile din cauza conturilor bancare ale companiei care peste noapte au fost blocate.

Salarii blocate în România din cauza războiului. Sute de angajați nu și-au primit banii
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    16 Mar 2022   •   12:13

Liderii sindicali îi avertizează pe guvernanți că blocarea activității combinatului siderurgic ar pune în pericol situația a peste două mii de români.

Până în acest moment, pe cardurile celor 800 de angajați de la Combinatul Siderurgic TMK din Reșița nu a intrat niciun leu, deși compania avea banii disponibili pentru salarii.

Din cauza deciziilor luate de instituțiile statului, UE aplicând sancțiuni către Rusia, practic ne-a sancționat pe noi. Nu știu cât de mult din activitatea societăților din Reșița deținute de TMK s-au dus către partea rusească, dar cert este că de suferit, suferim noi”, spune Andrei Ilie, vicepreședintele TMK.

”Acest pachet de măsuri restrictive adoptate de UE acționează ca un glonț îndreptat înspre ruși, dar care ricoșează în 2.500 de români. Pentru că în lipsa locurilor de muncă și a salariilor, pe fondul creșterii a tuturor prețurilor din economia românească, oamenii nu au altă variantă decât să plece din țară”, a declarat Marian Apostol, CNS Cartel Alfa CS.

Acest lucru ar avea efecte negative în lanț. De pildă, fabrica de autoturisme Dacia de la Mioveni, este dependentă de producția TMK.

”Mâine, dacă nu mai funcționează TMK Reșița, taxele și impozitele datorate pentru cele 800 de locuri de muncă nu vor mai merge către consiliul local, iar asta va fi o lipsă destul de importantă în bugetul comunității.

Nu poate să funcționeze o economie în felul ăsta și de asta nu credem balivernele cu ajutoarele sociale pe care guvernul le dă ori de câte ori apare o problemă de genul ăsta”, a mai spus Marian Apostol.

Combinatul siderurgic este afectat și de prețurile tot mai mari la energie, fier vechi, oțel, dar și de noile sancțiuni impuse Rusiei.

Sindicaliștii cer statului român să abordeze cu precauție aceste măsuri.

În prezent, la TMK Reșița sunt angajați circa 800 de angajați specialiști în noua tehnologie de elaborare cu ajutorul cărora TMK a atins o producție de peste 4 milioane de tone oțel.

Astfel, TMK a devenit cel mai important plătiutor de salarii și, implicit, cel mai mare contribuabil la serviciul de impozite și taxe al municipiului.

×
Subiecte în articol: salarii Reşiţa
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close