Antena 3 CNN Actualitate Locul în care s-a semnat Unirea Principatelor Române, în PARAGINĂ. Iată povestea Hotelului Concordia

Locul în care s-a semnat Unirea Principatelor Române, în PARAGINĂ. Iată povestea Hotelului Concordia

Locul în care s-a semnat Unirea Principatelor Române, în PARAGINĂ. Iată povestea Hotelului Concordia
24 Ian 2014   •   18:55

Hotelul în care s-a semnat, acum 155 de ani, Unirea Principatelor Române, este în paragină. Distrusă de două incendii şi de muncitorii care au fost cazaţi aici în vremea comunismului, clădirea a mai primit o lovitură şi în istoria recentă.

Traian Băsescu, pe când era primar al Capitalei, a retrocedat-o unor italieni, care nu au mişcat un deget pentru refacerea monumentului.

Hotelul Concordia a fost construit în mijlocul Bucureştilor în 1852. Aici, unioniştii au decis, după o noapte întreagă de dezbateri aprinse, Unirea Principatelor Române. Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza devenea domn al Ţării Româneşti, după ce, cu doar câteva zile înainte, fusese uns domn al Moldovei. Farmecul acelor vremuri mai există acum doar în istorisiri.

Gloria Hotelului Concordia s-a făcut scrum, în 1884 şi 1901, când imobilul a fost distrus din temelii de incendii. Atunci a început declinul. Proprietarii au făcut modificări peste modificări construcţiei iniţiale, iar din măreţia momentului pe care îl găzduise nu mai rămăsese aproape nimic.

Hotelul a fost complet devastat odată cu venirea comuniştilor. Intrată în proprietatea ICRAL, clădirea a fost locuită de clasa muncitoare, evacuată abia la începutul anilor 2000. Imobilul a fost retrocedat, pe 13 martie 2002, în timpul primului mandatul al lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei. Imediat, actul de proprietate a luat drumul Italiei.

Singurul lucru pe care l-au făcut proprietarii a fost... ascunderea clădirii. Nu pentru un act artistic, ci pentru ca nu cumva faţada să facă victime. În spatele unor plăci de lemn, doar ochiul format mai distinge de ce Concordia era acum un secol şi jumătate o emblemă pentru Bucureşti.

În 2003, o echipă de arhitecţi, printre care şi Petru Mortu, a reuşit să surprindă în fotografii ceea ce avea să fie începutul unui drum fără întoarcere.

În ultimii ani, hotelul a fost închiriat şi folosit ca terasă pe timpul verii. Nicio investiţie, nicio renovare şi mai ales nicio încercare de salvare din partea celui împroprietărit de Băsescu. Abia acum, după un secol, Concordia are o şansă de a renaşte.

La începutul acestei săptămâni, noul proprietar a cerut ajutorul Primăriei în procesul de restaurare. Schimbarea şi intenţia găsirii unui nou destin pentru Hotelul Concordia a fost punctată prin învelirea plăcilor din lemn cu o schiţă a proiectului chiar în noaptea Unirii, 23 spre 24 ianuarie.

×
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close