Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban anunţă data aplicării noilor restricţii. "E un fel de carantină. Ca liberal, mă doare inima..."

Ludovic Orban anunţă data aplicării noilor restricţii. "E un fel de carantină. Ca liberal, mă doare inima..."

Premierul Ludovic Orban a precizat, joi seara, de când se vor aplica noile restricţii anti-pandemie şi ce anume justifică adoptarea acestora.

Ludovic Orban anunţă data aplicării noilor restricţii. "E un fel de carantină. Ca liberal, mă doare inima..."
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    05 Noi 2020   •   23:10

Astfel, potrivit premierului, toate măsurile vor fi valabile de luni, 9 noiembrie.

"Practic, sunt măsuri luate ținând cont de situația în care ne găsim și pe baza opiniei specialiștilor. Sunt măsuri de protecție, cum e purtatul măștilor indiferent de incidență. Poate un grup de oameni să se ducă într-o localitate cu incidență redusă la restaurant, dar dacă acolo nu poartă mască... Noi am încercat să mergem gradual. În privința locurilor de muncă e dificil în anumite domenii să ai program etapizat de muncă. Aici o să se discute cu acele companii (...) O altă măsură este organizarea activității online a școlilor. Aici am luat această măsuri din două motive. În primul rând este vorba de siguranța copiilor. Iar al doilea motiv este dat de faptul că adolescenții chiar dacă iau virusul sunt asiptomatici și îl transmit către părinți sau bunici”, a declarat Orban la Digi24.

El a recunoscut că incapacitatea autorităţilor de a limita pandemia a dus la impunerea noilor restricţii.

Potrivit lui Orban, contagiozitatea şi rezistenţa virusului au crescut mult, motiv pentru care a crescut şi numărul de infectări.

"E un fel de carantină. Sunt restricții de circulație pe timpul nopțiil. Este o măsură aplicată și-n altă țară. Această măsură există în Franța, în Spania. A dat ceva rezultate. Pe timpul nopții se organizează petreceri, unde nu se prea respectă regulile", a justificat el limitarea libertăţii de mişcare a cetăţenilor.

Orban a dat asigurări că, în calitate de liberal, "îl doare inima" să introducă restricţii dar a argumentat că în balanţă se află sănătatea oamenilor şi este vorba de "restricții, care nu afectează semnificativ locurile de muncă".

Noile dispoziţii au fost anunţate joi, la ora 19, de preşedintele Klaus Iohannis, în şedinţa de guvern.

Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă, peste tot, unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționate, petrecerile, și cele publice și cele private, trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau din exterior, iar firmele și autoritățile trebuie să-și decaleze programul astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică permițând distanțarea suficientă între persoane", a spus Klaus Iohannis, care a prezidat ședința de Guvern.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close