Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis anunță noi măsuri mai dure: Portul măștii, obligatoriu în toată țara, magazinele, închise la ora 21.00

Klaus Iohannis anunță noi măsuri mai dure: Portul măștii, obligatoriu în toată țara, magazinele, închise la ora 21.00

Președintele Klaus Iohannis participă la această oră la ședința de Guvern, la finalul unei zile în care s-a înregistrat un nou record negativ în România privind numărul de cazuri noi COVID, mai exact 9.714.

Klaus Iohannis anunță noi măsuri mai dure: Portul măștii, obligatoriu în toată țara, magazinele, închise la ora 21.00
Sursa foto: Presidency
de Dan Gabor    |    05 Noi 2020   •   20:01

"Suntem, pe bună dreptate, cu toții îngrijorați. Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut și astăzi mulți, prea mulți care au decedat, și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Cele luate până acum nu sunt suficiente.

Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă, peste tot, unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9.00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționate, petrecerile, și cele publice și cele private, trebuie interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau din exterior, iar firmele și autoritățile trebuie să-și decaleze programul astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică permițând distanțarea suficientă între persoane", a spus Klaus Iohannis, la începutul ședinței de Guvern.

"Măsurile prezentate de domnul președinte trebuie transpuse în hotărârea de Guvern privind starea de alertă în baza Legii 55 și a actelor normative. Solicit să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin Comitetul național pentru situații de urgență să fie adoptate de Guvern. Domnule președinte, putem să luăm deciziile și aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru că trebuie să parcurgem toate procedurile legale", a spus, la rândul său, premierul Ludovic Orban.

Măsurile pe care ar urma să intre în vigoare de luni, 9 noiembrie

  • toate școlile din România trec online
  • toți angajații vor lucra de acasă (unde acest lucru este posibil)
  • magazinele se închid la 21:00
  • circulația pe timpul nopții restricționată
  • toate petrecerile interzise
  • piețele și târgurile se închid
  • masca obligatorie peste tot, în toată țara
  • toate firmele decalează programul de începere a zilei de lucru.

---------------------------

Știrea inițială

"Sunt de făcut o serie de anunțuri legate de gestionarea pandemiei pe care urmează să le auziți la începutul ședinței de Guvern. A existat o colaborare permanentă între Guvern și Palatul Cotroceni și nu este decât o continuare a acestui parteneriat, nu este nimic anormal.

Iar prezența președintelui la ședința de Guvern face pare din atribuțiile lui constituționale și e foarte bine că va face acest luru", a spus, în exclusivitate pentru Antena 3, Tănase Stamule, consilier al premierului Ludovic Orban.

Potrivit unor surse guvernamentale, în aceast seară ar putea fi anunțată interzicerea deplasărilor pe timpul nopții, cel mai probabil în intervalul 22:00-6:00. Măsura ar putea fi aplicată doar în localitățile cu o rata mare a infecțiilor, însă se discută și posibilitatea de a fi introdusă la nivel național.

Coronavirus în România, 5 noiembrie 2020

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Astfel, de la începutul pandemiei avem noi recorduri negative: 9.714 cazuri noi de infectare, 1.014 internați la ATI și 121 de pacienți au murit din cauza coronavirusului.

37.742 teste - 9.714 cazuri

Până astăzi, 5 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 276.802 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 191.085 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

1.084 cazuri în Bucuresti

Până astăzi, 7.540 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.11.2020 (10:00) – 05.11.2020 (10:00) au fost raportate 121 decese (68 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.     
Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 37 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani.

112 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu au prezentat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

1.014 internați la ATI și 121 decese

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061. Dintre acestea, 1.014 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.379.609 teste. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 57  teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 5 noiembrie.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis sedinta guvern
Parteneri
Ce faci când expiră cardul de sănătate? Valabilitatea lui a fost prelungită în pandemie
x close