Antena 3 CNN Actualitate Lupta oamenilor cu băncile. Un al doilea român a câştigat procesul cu banca

Lupta oamenilor cu băncile. Un al doilea român a câştigat procesul cu banca

Lupta oamenilor cu băncile. Un al doilea român a câştigat procesul cu banca
24 Oct 2008   •   08:46

Unui alt român i se dă câştig de cauză în instanţă în ceea ce priveşte abuzurile săvârşite de bănci. Este cazul unui profesor clujean căruia instanţa i-a dat dreptate, după ce banca l-a anunţat pur şi simplu că i-a fost majorat comisionul de administrare de la 44 de lei pe an, la peste 213 lei în fiecare lună. În faţa acestei situaţii, unii analişti economici consideră că o soluţie ar fi retragerea licenţei de funcţionare pentru băncile, care fac jocuri murdare pe piaţă.
Arthur Mihăilă, lector universitar de la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca a luat în urmă cu doi ani un credit în valoare de 45.000 de lei. În contractul iniţial pe care l-a semnat cu banca se arăta clar că doar dobânzile pot fi modificate, nu şi comisioanele. Cu toate acestea, la sfârşitul anului trecut, românul a fost înştiinţat că i-a fost majorat comisionul de administrare de la 0,1% pe an la 0,5% pe lună. Practic de la un comision de aproximativ 44 de lei pe an, a ajuns să plătească peste 213 lei în fiecare lună.
El le-a declarat jurnaliştilor de la Evenimetul Zilei că banca i-a pus în faţă un alt contract, cu modificările făcute, pe care însă a refuzat să îl semneze. Ulterior a reclamat situaţia la conducerea de la Bucureşti a instituţiei bancare, la BNR şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului.
A urmat procesul pe care, românul l-a câştigat, iar banca a fost nevoită să pună în plată contractul iniţial. Nu este singurul caz de acest fel. Un profesor de istorie din Buzău a câştigat în instanţă în faţa unei bănci care îi majorase dobânda la un credit, invocând doar "condiţiile pieţei". Mai mult instituţia bancară l-a trecut la rubrica datornici, fapt care nu-i mai permitea să facă împrumuturi de la alte bănci.
Specialiştii le recomandă româilor să fie foarte atenţi înainte să semneze contracte cu băncile. În primul rând trebuie să se informeze dacă dobânda este fixă sau variabilă şi pe ce bază este stabilită. Să verifice de asemnea ce prevăd clauzele de modificare a contractului. Unele bănci scriu în contracte că este de ajuns să anunţe clientul despre modificarea dobânzilor sau a comisioanelor. Alte clauze sunt vagi: de exemplu, că dobânda depinde de evoluţia pieţei monetare, fără a se specifica ce înseamnă exact acest lucru. De altfel, BNR a solicitat unui număr de şapte bănci să nu mai impună dobânzi uriaşe pe piaţa interbancară.
Antena 3

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close