Antena 3 CNN Actualitate Maestrul Tudor Gheorghe, momente spectaculoase, în direct, la "Sinteza zilei"

Maestrul Tudor Gheorghe, momente spectaculoase, în direct, la "Sinteza zilei"

Maestrul Tudor Gheorghe, momente spectaculoase, în direct, la "Sinteza zilei"
Sursa foto: foto: captura Antena 3
03 Mar 2019   •   23:39

Maestrul Tudor Gheorghe a fost invitatul special al lui Mihai Gâdea în ediția specială "Sinteza Zilei", de duminică, prezentată alături de Mircea Badea.

Citește și: Kovesi, spulberată de o judecătoare celebră

Marele artist a pregătit un concert cu totul deosebit pentru 21 martie la Sala Palatului, din București, în care îi vor fi alături Orchestra și Corul Național Radio împreună cu orchestra Concertino din Chișinău: "Femeia - al cincilea anotimp".

Și cei din țară se vor putea bucura de cântecele minunate ale maestrului: Timișoara - 25 martie, Arad - 26 martie, Satu Mare - 28 martie.

Concertul are versurile atent selecționate din cultura poetică autohtonă, ce vor aduce o odă inestimabilă femeilor, însă vor constitui și un instrument moralizator pentru bărbați, care vor descoperi secretul iubirii femeii.

"Eu nu pot să rămân pe o singură dimensiune. Ultima dată ne-am întânit aici și am avut o dezbatere fundamentală și frumoasă despre ideea de patriotism. V-am propus atunci acel spectacol, 'Tot ce-i românesc nu piere', în care am cântat câteva poeme chiar foarte naționale.

De data asta am simțit nevoie să schimbăm și să intrăm într-o zonă sensibilă, duioasă, caldă. În lume asta care e așa cum e cred că e atâta nevoie de o liniște interioară, sensibilitate, iubire. Spectacolul pe care l-am făcut are două părți distincte. O prima parte, femeia, iubita, drăgăstoasa. Și partea a doua e tragică, dramatică spre tragică - e femeia-mamă, cu toată durerea, cu toată așteptarea unei mame, cu tot ce înseamnă.

Spectacoul are tot: are exuberanța primăverii, că de aia și ideea "Femeia - al cincilea anotimp" și am fost întrebat de ce am găsit acest titlu. Nu de la mine a pornit, ci de la un aforism al lui  Grigore Vieru care spunea că femeia este al cincilea anotimp în care natura se odihnește, amintindu-și de florile primăverii, de privighetorile verii, de strugurii toamnei și ninsorile iernii", a spus Tudor Gheorghe.

Citește și: Kovesi, în cursa pentru Cotroceni. Culisele intrării sale în politică

Tudor Gheorghe a povestit cu mult umor ce s-a întâmplat când a mers prima dată în SUA, la Detroit, în urmă cu mulți ani, și a intrat într-o biserică în care era în plină desfășurare Sfânta Liturghie.

"Eu am fost mai mult înainte de 1989 plecat în străinătate. Nici nu cântam afară "Acolo este țara mea" - îmi era teamă pentru că suna a propagandă. Oricum eram considerat colonel de Securitate. Cea mai genială chestie la Detroit mi s-a întâmplat. Am intrat în biserică, într-o duminică dimineața, îmbrăcat într-un cojoc de Dăbuleni cu laibăr de Vădastra pe mine - arătam voievodal. Când m-am dus prima dată în America. Și m-am dus așa că am zis că chiar dacă n-au auzit ei de mine, când mă văd îmbrăcat așa o sa mă întrebe de unde sunt", a spus Tudor Gherghe.

Urmarea depășește orice imaginație.

Un cântec cu adevărat sensibil a fost păstrat de maastrul Tudor Gheorghe pentru finalul serii-eveniment de la" Sinteza Zilei".

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Tudor Gheorghe
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close