Antena 3 CNN Actualitate Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene | "Știm că Ucraina este prioritatea, dar Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova"

Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene | "Știm că Ucraina este prioritatea, dar Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova"

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că a cerut Occidentului sisteme antiaeriene.

Maia Sandu cere Occidentului sisteme antiaeriene | "Știm că Ucraina este prioritatea, dar Rusia încearcă să destabilizeze Republica Moldova"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2023   •   20:07

Sandu, care a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, a argumentat spunând că "există activități destabilizatoare" întreprinse de Rusia împotriva țării sale.

"Am cerut supraveghere aeriană și sisteme de apărare. Înțelegem că Ucraina este prioritatea, dar sperăm să primim și noi unele capabilități", a spus ea într-un interviu acordat agenției Reuters.

Republica Moldova, vecină cu Ucraina, are un buget redus în domeniul apărării și relații tensionate cu Rusia, care menține o prezență militară în regiunea separatistă Transnistria.

Administrația pro-occidentală de la Chișinău a susținut puternic Ucraina de la începutul invaziei militare ruse și a depus o cerere formală pentru admiterea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Citește și: Putin spune că o victorie Rusiei este inevitabilă 

Maia Sandu: "Tentativele de destabilizare ale Rusiei au eșuat. Deocamdată!"

Maia Sandu a declarat că bugetul pentru apărare a fost suplimentat și că Guvernul de la Chișinău a inițiat discuții cu Uniunea Europeană pentru sisteme antiaeriene, existând și negocieri separate, la nivel bilateral, cu națiuni aliate.

Potrivit Chișinăului, Rusia încearcă să destabilizeze țara prin exercitarea influenței sale asupra mișcării separatiste care este activă în principal în Transnistria.

Sandu spune că, până în prezent, tentativele în sensul destabilizării au eșuat.

"Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din R.Moldova și partide pro-ruse în scopul înlăturării actualului Guvern, a Parlamentului și Președinției. Nu înseamnă că a renunțat, dar până acum am putut menține stabilitatea", a precizat președintele Republicii Moldova.

Ea a adăugat că țara continuă eforturile pentru reducerea dependenței de gazul din Rusia și a precizat că ar avea nevoie, anul acesta, de sprijin financiar extern cel puțin egal cu cel de anul trecut, 600 de milioane de euro, pentru a proteja populația de efectele inflației.

"Integrarea în Uniunea Europeană este cel mai important proiect al țării și unica noastră șansă de a supraviețui ca democrație în acest moment complicat și în această regiune complicată", a subliniat Maia Sandu.

Sursa: Mediafax

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close