Antena 3 CNN Actualitate Managerul Muzeului "Antipa": Un muzeu nu înseamnă patru pereţi şi un acoperiş

Managerul Muzeului "Antipa": Un muzeu nu înseamnă patru pereţi şi un acoperiş

Managerul Muzeului "Antipa": Un muzeu nu înseamnă patru pereţi şi un acoperiş
Sursa foto: Foto: Facebook
02 Iul 2019   •   13:37

Managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", Luis Ovidiu Popa, a declarat marţi că nu este cea mai fericită soluţie construirea Muzeului Holocaustului în curtea Muzeului "Antipa", adăugând că un muzeu nu înseamnă patru pereţi şi un acoperiş, ci o colecţie de simboluri. 

"Părerea mea este că nu se înţelege care este menirea unui muzeu, se vorbeşte de parcă muzeu ar însemna patru pereţi şi un acoperiş, dar muzeu nu înseamnă asta, înseamnă foarte târziu patru pereţi şi un acoperiş din tot demersul care conduce la întemeierea unui muzeu. Muzeu înseamnă în primul rând o colecţie de simboluri, din foarte multe puncte de vedere. Obiectele acelea care reprezintă colecţiile muzeului, nu valoarea lor materială este importantă, că dacă ar fi aşa ele nu ar sta într-un muzeu, ci într-un seif la bancă, motivul pentru care sunt într-un muzeu este pentru că sunt încărcate de simbolistică. Acest lucru este valabil şi pentru Muzeul 'Antipa' şi pentru Muzeul Holocaustului. Din această cauză, muzeele, atunci când sunt construite de la zero, aşa cum avem şansa acum să construim un muzeu important de la zero, vorbim de Muzeul Holocaustului, cred că demersul ar trebui să meargă de la viziune, de la colecţii, de la comunitate, de la o discuţie cu societatea, astfel încât soluţia finală să fie una aşteptată de toată lumea, nu doar îmbrăţişată. Construirea acestui muzeu în curtea actuală a Muzeului 'Antipa' nu este cea mai fericită soluţie", a spus Popa, la Palatul Parlamentului, întrebat care sunt motivele pentru care se împotriveşte construirii Muzeului Holocaustului în curtea Muzeului "Antipa". 

El a adăugat că spaţiul pe care ar urma să se construiască celălalt muzeu trebuie păstrat de "Antipa" pentru că acolo sunt depozitate colecţii muzeului. 

"Acumulând colecţii, ciclul de viaţă normal al unui muzeu este să crească din punct de vedere al spaţiului pe care îl utilizează, toate muzeele din lume fac chestia asta, asta e viaţa normală a unui muzeu. Muzeul 'Antipa' a fost deschis în localul actual în 1908, de atunci până astăzi nu a avut loc nicio extindere, deşi planuri pentru asta au fost nenumărate. (...) Colecţiile pe care le-a generat nu mai pot fi desfăşurate pe spaţiul pe care îl are acum. Construirea unui nou muzeu în acel spaţiu ar bloca complet acest ciclu firesc de viaţă, practic, ar condamna la o moarte înceată acest muzeu, dar culmea este că şi muzeul nou înfiinţat va fi condamnat dintru început la nedezvoltare. La un moment dat, în mod firesc va ajunge să aibă nevoie să se extindă şi nu va avea cum să o facă acolo", a arătat acesta. 

Luis Ovidiu Popa a precizat că în acest moment Muzeul "Antipa" are expuse cam 5.000 de piese, colecţiile muzeului au aproximativ 2 milioane de piese, iar depozitele sunt ocupate în proporţie de 97%. 

Ministrul Culturii, Daniel Breaz, şi managerul Muzeului Naţional de Istorie Naturală ''Grigore Antipa'', Luis Ovidiu Popa, au fost invitaţi, marţi, la audieri, la Comisia de cultură de la Camera Deputaţilor, în legătură cu o suprafaţă de teren care aparţine instituţiei muzeale şi pe care ar vrea să o preia ministerul pentru construirea Muzeului Holocaustului. 

Pentru că ministrul Culturii nu a fost prezent, membrii comisiei au decis să amâne discuţiile cu o săptămână. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close