Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu participă la Atena la un eveniment la care vine și Volodimir Zelenski | Premierul român se întâlnește cu șefa Comisiei Europene

Marcel Ciolacu participă la Atena la un eveniment la care vine și Volodimir Zelenski | Premierul român se întâlnește cu șefa Comisiei Europene

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește astăzi, la Atena, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unui eveniment care îi reunește pe șefii de stat și de guvern din sud-estul Europeni și din Balcanii de Vest.

Marcel Ciolacu participă la Atena la un eveniment la care vine și Volodimir Zelenski | Premierul român se întâlnește cu șefa Comisiei Europene
Sursa foto: hepta
de Vasile Marcu    |    21 Aug 2023   •   12:00

Întâlnirea Ciolacu - Von der Leyen vine cu o săptămână înainte de vizita pe care premierul român, însoțit de mai mulți membri ai cabinetului, efectuează la Buruxelles pentru a discuta despre deficitul bugetar al României.

Potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN, șeful guvernului de la București îi va prezenta șefei Executivului de la Bruxelles cele trei ordonanțe de urgență pregătite de guvern pentru reforma aparatului bugetar, reforma fiscală și combaterea evaziunii.

În funcție de rezultatul discuțiilor, România va primi sau nu aprobarea de a depăși ținta de deficit bugetar, stabilită în prezent la 4,4% din PIB.

Citește și: Marcel Ciolacu: "Vom fi alături de Ucraina până la victorie!" | Premierul român, declarații la Palatul Victoria, după discuții cu șeful guvernului din Ucraina

Premierul român vrea creșterea acestui prag, pentru a putea să angajeze cheltuieli mai mari până la sfârșitul anului.

Între măsurile preconizate de guvern pentru a aduce mai mulți bani la buget se numără impozitarea cu 1% a locuințelor cu valoare peste 500.000 de euro, impozitarea suplimentară a mașinilor de lux, cu valoare de peste 75.000 de euro, și modificarea condițiilor de impozitare a IMM-urilor.
 
Reforma implică, de asemenea, suprimarea a peste 200.000 de posturi neocupate din instituțiile bugetare și reduceri de aproape șase miliarde de euro.

Care este agenda evenimentului de la Atena, unde prezența lui Zeleski este dată "pe surse"

Reuniunea de lucru a șefilor de stat și de guvern din sud-estul Europei și din Balcanii de Vest este organizată de prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis.

Discuțiile se vor concentra pe dezvoltarea cooperării regionale în sud-estul Europei, dar și pe provocările ridicate de evoluțiile conflictului din Ucraina în fața statelor participante la dialogul de la Atena.

La reuniune participă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Presa internațională notează participarea șefilor de stat din Serbia și Muntenegru și a prim-miniștrilor din România, Bulgaria, Macedonia de Nord și Croația, precum și a președintelui Consiliului de Miniștri din Bosnia și Herțegovina.

Deși, probabil din motive de securitate, nu există o confirmare oficială până la ora acestei actualizări, informațiile presei de la Atena arată că președintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa la dineul liderilor europeni cu șefii de stat și de guvern din statele reprezentate la eveniment.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close