Antena 3 CNN Actualitate Marius Budăi, anunţul momentului pentru românii care au lucrat în grupele I sau II de muncă: "Sunt trei beneficii care decurg din această lege"

Marius Budăi, anunţul momentului pentru românii care au lucrat în grupele I sau II de muncă: "Sunt trei beneficii care decurg din această lege"

Marius Budăi a făcut anunțul despre ce se întâmplă cu pensiile românilor care au lucrat în grupa I sau grupa a II-a de muncă.

Marius Budăi, anunţul momentului pentru românii care au lucrat în grupele I sau II de muncă: "Sunt trei beneficii care decurg din această lege"
Sursa foto: Marius Budai/Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   22:00

Începutul lunii septembrie 2024 va marca intrarea în vigoare a noilor prevederi ale legii pensiilor, generând schimbări semnificative în veniturile lunare ale milioanelor de români.

Principalii afectați de această reformă sunt pensionarii care au activat în grupa I sau grupa a II-a de muncă.

Marius Budăi, deputat PSD şi fost ministru al Muncii, a oferit clarificări cu privire la modul în care această categorie de seniori va fi afectată de modificările în legislație.

Potrivit declarațiilor recente ale lui Marius Budăi, recalcularea pensiilor din luna septembrie nu va aduce modificări semnificative în ceea ce privește numărul de puncte acumulate până în acest moment.

De asemenea, oficialul subliniază că nu se va produce o diminuare a pensiilor în urma acestui proces de recalculare, contrazicând speculațiile care circulă în acest sens.

"S-a mai spus un neadevăr despre cei cu condiții speciale sau grupe speciale, nu exista niciun risc să le scadă pensiile pentru că recalcularea se face pe formula actuală.

Într-adevăr, este această categorie de persoane care au ieșit la pensie cu indice de corecție foarte mare, dar nici aici n-aș vrea să fac speculații”, a declarat Marius Budăi.

În cazul persoanelor care au muncit în condiții nu tocmai ușoare, Marius Budăi promite că prevederile legate de procentele pentru condițiile speciale de muncă rămân aceleași și în prezent.

Românii care se vor pensiona după 1 septembrie 2024 

În acest sens, cei care se vor pensiona după 1 septembrie 2024 vor beneficia în continuare de reduceri de vârstă, stagiul suplimentar și un bonus pecuniar, conform noii legi.

"Pentru lucrul aferent pentru condiții deosebite sau în condiții speciale, grupa 1 de muncă sau grupa a 2-a de muncă, sunt trei beneficii care decurg din această lege: reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, cel pecuniar, care vine dintr-un punctaj, care atât înainte cât și după intrarea legii în vigoare va fi de 0,5% pentru grupa 1, respectiv de 0,25% pentru cei care au lucrat în grupa a 2-a, condiții deosebite.

Deci aceste procente se păstrează atât în legislația care este acum, cât și în legislația viitoare” a explicat Marius Budăi.

În acest sens, legea Pensiilor ce tocmai a fost aprobată oficial vine cu o serie de asigurări clare pentru românii care au muncit toată viața lor în condiții speciale.

Material susţinut de PSD

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close