Antena 3 CNN Actualitate Marius Geantă, reţeta pentru a lupta împotriva Omicron: "Ar putea fi începutul sfârșitului pandemiei la nivel social"

Marius Geantă, reţeta pentru a lupta împotriva Omicron: "Ar putea fi începutul sfârșitului pandemiei la nivel social"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:39 03 Ian 2022 Modificat la 18:39 03 Ian 2022
44

Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovație în Medicină, a tras un semnal de alarmă şi a precizat că sistemul medical din România nu este încă pregătit pentru valul 5. Mai mult, specialistul a explicat care ar fi resursele cu care România ar putea lupta împotriva Omicron.

„Măşti+vaccin +testare, acesta este dacă vreți ecuația pe care o avem acum în faţa Omicron.

Măștile FFP2 reprezintă o barieră fizică, mult mai puternică. Acestea sunt mult mai puternice decât măștile medicale pe care le purtăm cu toții.

Testarea devine şi ea foarte importantă şi aici așteptam să vedem acest sistem de implementare la medicul de familie şi în ambulator.

Măștile FFP2 ar putea deveni obligatorii în România

Dacă acest sistem va fi o reuşită nu ar trebui să vedem o presiune pe spitale aşa cum am văzut în valul 4. Testarea este importantă atât la persoanele nevaccinate cât şi la persoanele vaccinate. Ştim că dacă suntem vaccinați cu trei doze protecţia oferită este consistentă, urcă spre 90% dar asta nu ne protejează de a fi infectați şi de a transmite boala.

Varianta Omicron ar putea fi începutul sfârșitului pandemiei cel puţin la nivel social

Varianta Omicron este diferită de tot ce am văzut până acum. Dacă ne imaginăm un fel de copac pe ramurile căruia se află celelalte variante vom observa că toată coroana copacului este formată din Alfa, Beta Gama, Delta şi undeva din rădăcină pleacă pe o creangă varianta Omicron.

Este complet diferită de toate celelalte şi cred că putem să ne gândim că varianta Omicron ar putea fi începutul sfârșitului pandemiei cel puţin la nivel social.

Dacă varianta Omicron va infecta un număr important de persoane atât din cei vaccinaţi, cei nevaccinaţi şi cei trecuți prin boală, iar imunitatea care se va obține va fi la un nivel ridicat şi această imunitate va rezista şi viitoarelor variante ale virusului am putea fi exact în acel scenariu al acelei imunități de turmă de care vorbeam de doi ani de zile. 

Indicatorii relevanți pentru valul 5 sunt cei care țin de internările în spital şi în secțiile ATI

Valul 5 a început deja. Indicatorii relevanți sunt cei care țin de internările în spital şi în secțiile ATI. În România este foarte puţin probabil să putem obiectiva o creştere a numărului de cazuri pentru că sistemul de testare nu este bine pus la punct.

După doi ani de pandemie nu suntem acolo, din păcate. De aceea spun că trebuie să ne uităm cu atenție la acești indicatori care țin de internări", a explicat Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovație în Medicină.

×
x close