Antena 3 CNN Actualitate Mărturia unei românce sechestrate 26 de ore pe aeroportul din Cancun: "Un grup de tineri români care nu au vrut să cedeze erau într-o cușcă, încuiați"

Mărturia unei românce sechestrate 26 de ore pe aeroportul din Cancun: "Un grup de tineri români care nu au vrut să cedeze erau într-o cușcă, încuiați"

O vacanță mult visată s-a transformat într-un coșmar pentru o româncă. Alături de alți 100 de oameni, gălățeanca a fost sechestrată 26 de ore pe aeroportul din Cancun, Mexic. Alți români care au protestat împotriva acestor măsuri au fost închiși în cuști din sticlă.

Mărturia unei românce sechestrate 26 de ore pe aeroportul din Cancun: "Un grup de tineri români care nu au vrut să cedeze erau într-o cușcă, încuiați"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    22 Feb 2021   •   08:44

Verginica Pintili a plecat la începutul acestei luni într-o vacanță în Mexic. După 17 ore de zbor a început coșmarul încă din aeroport. Femeia a dormit acolo, pe jos și timp de 26 de ore nu a primit nici apă și nici mâncare, deși nu era acuzată de nicio infracțiune.

"Ne-a sechestrat poliția de la Imigrări. Întâi ne-a identificat și pe urmă ne-au luat pașapoartele, ne-a zis că trebuie telefoanele, tot, și să așteptăm."

Când le-au fost verificate pașapoartele, femeia a observat că pe ecranul calculatorului a apărut o atenționare: "Alertă!"
Din două avioane cu pasageri veniți din Europa doar românii au fost sechestrati.

"Din celelalte state europene s-a putut trece, inclusiv Ungaria, Anglia."

Peste 100 de români au fost ținuți 26 de ore în vama fără să li se dea vreo explicație

"Ne-a luat pe toți și ne-a dus în alt terminal neutilizat, rece, nu erau condiții de a stă acolo. În prima seară au fost mai agresivi, că noi românii le-am fi stricat poporul cu atitudinea noastră, cu viciile noastre. Până a două zi dimineață nu ne-au adus nici măcar o sticlă cu apă. Ne-au dat niște saltele, le-am pus pe jos, niște paturi."

Turista susține că alți români, care aterizaseră mai devreme, cu un alt avion, au fost închiși în niște cuști

"Un grup de tineri care nu au vrut să cedeze acuzațiilor autorităților mexicane, erau într-o cușcă de sticlă, încuiați. Mi-au zis că sunt sechestati și puneau mâinile pe geam, așa. Pentru mine a fost o imagine copleșitoare."

Autoritățile române au intervenit și turiștii au fost eliberați. Când s-a ntors acasă, femeia de 71 de ani a trecut prin altă încercare. Șeful nu i-a permis să se întoarcă la birou și i-a cerut dovadă medicală că nu s-a infectat cu SARS-CoV-2.

"Eu am venit cu dovadă de la DSP Otopeni că scrie undă verde și Mexicul nu era sub stare de alertă."

După ce a umblat mai multe zile pe la DSP și la medicul de familie, gălățeancă a reușit să obțină o adeverință prin care se atestă că este clinic sănătoasă.

Ei sunt cei din cauza cărora peste 200 de români au fost sechestraţi de poliţie la Cancun!

Oficialităţile mexicane au invocat o aşa numită "alertă colectivă de securitate migratorie" şi i-au reţinut, de la finele lunii ianuarie, pe pasagerii români ai mai multor curse aeriene, după ce le-au luat paşapoartele şi telefoanele mobile.

Presa internaţională relatează că autorităţile mexicane au blocat 79 de conturi bancare aparţinând mai multor indivizi, cetăţeni români, care făceau parte dintr-o grupare infracţională care se ocupa cu clonarea cardurilor bancare şi care opera în Cancun.

Potrivit organismului de investigare a criminalităţii financiare, UIF, indivizii aveau ca centru de operaţiuni staţiunea balneară Cancun, statul Quintana Roo, în zona mexicană a Caraibe, însă gruparea s-a extins şi în alte zone turistice.

Într-un comunicat de presă, UIF a menţionat că gruparea criminală acţiona prin modificarea ATM-urilor instalate în hoteluri, cărora le ataşa dispozitive de citire a datelor de pe cardurile bancare.

Banii retraşi cu cardurile clonate erau ulterior introduşi în circuitul financiar prin intermediul unor firme-fantomă înfiinţate de membrii organizaţiei.

O mămică și bebelușul ei, printre turiștii români expulzați fără motiv din Cancun

Încă de la sfârșitul lunii ianuarie, mai mulți turiști români au ajuns pe aeroportul din Cancun unde fost întorși din drum fără niciun motiv. Pe aeroportul din Mexic, autoritățile au despărțit familii, unii membri au rămas acolo fără bani și fără telefon, iar ceilalți au fost urcați în avion cu destinația Frankfurt.

În această situație s-a aflat și  Georgiana Năstase, o tânără mămică, plecată în vacanță cu soțul și bebelușul. Aceasta a fost separată de tatăl copilului și amenințată cu închisoarea dacă nu se urcă în avion.

A plecat fără mâncare pentru copil, cheile de la casă sau biletul de avion de întoarcere în București. Georgiana a povestit pe o rețea de socializare prin ce clipe de spaima a trecut și cât de greu i-a fost să se întoarcă cu cel mic înapoi acasă, fără să afle vești despre soțul ei rămas în Cancun.

Autoritățile din Mexic au amenințat-o de mai multe ori că o vor trimite la închisoare sau îi vor lua copilul dacă refuză se se urce în avion. „Închisoarea nu este un loc pentru o mama cu copil” „ești pe teritoriul nostru și autoritățile îți pot lua copilul în situația asta”, i-au spus agenții, pe aeroportul din Cancun.

×
Subiecte în articol: sechestrata Mexic Cancun aeroport
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close