Antena 3 CNN Actualitate Media Ioan Rus, către adversarii săi politici: Adrian Năstase nu a fost condamnat la moarte

Ioan Rus, către adversarii săi politici: Adrian Năstase nu a fost condamnat la moarte

Ioan Rus, către adversarii săi politici: Adrian Năstase nu a fost condamnat la moarte
Sursa foto: Foto: Antena 3
de S.T.    |    24 Iun 2012   •   19:58

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a intervenit telefonic, duminică seară, la emisiunea "Punctul de Întâlnire", şi a vorbit despre tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase.

Fostul premier român Adrian Năstase a avut o convorbire telefonică cu ministrul de Interne Ioan Rus, imediat după anunţarea verdictului Înaltei Curţi. În urma acestei convorbiri, confirmate la Antena 3 de Ioan Rus, ministrul şi-ar fi dat seama de intenţiile fostului premier.

Ioan Rus a spus confirmat că Poliţia a transmis Spitalului de Urgenţă Floreasca, unde se află internat fostul premier Adrian Năstase, o adresă prin care solicită să i se spună în care moment procedura de finalizare a mandatului de executare a pedepsei poate fi continuată, subliniind că acest lucru se va putea întâmpla atunci când medicii vor preciza că starea de sănătate a pacientului permite.

"Da. Vreau să recapitulăm puţin întreaga situaţie. Noi am avut un mandat pentru fostul prim-ministru Adrian Năstase, care trebuia pus în practică în aceeaşi zi. Asta este formularea corectă. Deci el s-a emis la 9 jumătate - 10 seara şi trebuia finalizat până la ora 12. Tot ceea ce am făcut am făcut exact în perfectă legalitate şi în deplin consens cu dorinţa de a aplica legea. Lucrurile au evoluat cum au evoluat. Eu îmi asum o analiză, să spunem, superficială, prin care am crezut că, de vreme ce este la Terapie intensivă, este în situaţia aceasta, şi-a început practic executarea pedepsei. În realitate, a doua zi - dacă sunt cinci jurişti sunt cinci păreri totdeauna - ne-am adresat Tribunalului, instanţei de executare a acestei pedepse, care ne-a răspuns scris că nu, pentru că nu am finalizat toate procedurile. Ceea ce eu am gândit, că vizita medicală s-a făcut, de vreme ce s-au făcut toate investigaţiile, nu, trebuie vizită medicală acolo, la penitenciar", a explicat ministrul Administraţiei şi Internelor.

Ioan Rus a adăugat că, "în consecinţă, Adrian Năstase se află sub jurisdicţia medicilor", iar poliţiştii s-au adresat cu o altă hârtie spitalului, prin care solicită să se spună în care moment procedura de finalizare a acelui mandat poate fi continuată.

"Acest lucru se poate întâmpla când medicii spun că starea sănătăţii acelui cetăţean permite acest lucru. Este o situaţie atipică, nu întâlneşti în fiecare zi astfel de situaţii. Suntem în procedură, o vom finaliza de îndată ce comisia medicală de la Spitalul de Urgenţă Floreasca ne va spune că acest lucru este posibil", a precizat ministrul.

Ioan Rus a răspuns adversarilor politici care îi reproşează faptul că i-a salvat viaţa fostului premier român.

Potrivit ministrului Administraţiei şi Internelor, Adrian Năstase nu a fost condamnat la moarte. "Discuţia sau negocierea nu e un act ilegal. Şi cu teroriştii se negociază. (...) Înainte să ajungi la o situaţie extremă trebuie discutat", a spus Ioan Rus.

Ministrul Ioan Rus a caracterizat acţiunea poliţistului salvator ca fiind una exemplară.

Nicolae Costea, salvatorul lui Năstase, a recunoscut că nu se aştepta ca fostul premier să-şi pună pistolul la cap, dar instinctele l-au ajutat să-şi facă datoria şi să-l oprească.


"El a manifestat un profesionalism exemplar şi a salvat o viaţă. Mi se pare un lucru extrem de important", a spus Ioan Rus, duminică, la Antena 3.

Întrebat dacă există vreun dubiu în legătură cu respectivul incident armat, Ioan Rus a afirmat că "tot ceea ce s-a întâmplat din momentul în care poliţiştii au ajuns la domiciliului lui Adrian Năstase şi până când acesta a urcat în salvare şi a ajuns la spital face obiectul unei anchete" şi nu îşi poate exprima părerea vizazi de lucrurile întâmplate.


Fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, miercuri seară, la locuinţa sa din strada Zambaccian, după ce fusese condamnat definitiv la doi ani de detenţie în dosarul "Trofeul Calităţii".

Năstase este internat la Spitalul Floreasca, unde a fost operat joi dimineaţă.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII "Punctul de Întâlnire"


Citeşte şi
: Adrian Năstase ar putea fi transferat la Rahova. Decizia va fi luată luni





×
Subiecte în articol: Ioan Rus radu tudor condamnat la moarte
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close