Antena 3 CNN Actualitate Media Liderii USL se întâlnesc la ora 18.00. Politicienii au avut dispute pe subiectele legate de comasarea muzeelor şi de OUG privind TVR

Liderii USL se întâlnesc la ora 18.00. Politicienii au avut dispute pe subiectele legate de comasarea muzeelor şi de OUG privind TVR

Liderii USL se întâlnesc la ora 18.00. Politicienii au avut dispute pe subiectele legate de comasarea muzeelor şi de OUG privind TVR
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    18 Dec 2013   •   16:25
Update16.25 - Liderii USL se vor reuni, miercuri, la ora 18.00, în şedinţă, potrivit unor surse din conducerea Uniunii. "La acest moment, şedinţa USL rămâne să aibă loc la ora 18.00. Nu s-a schimbat nimic", au precizat sursele citate de Mediafax.

Update 15.30
- Discuţia dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-a încheiat în urmă cu câteva minute, acesta din urmă ajungând la sediul Guvernului pentru şedinţa săptămânală care ar fi trebui să înceapă de acum trei ore.

Potrivit unor surse din USL, citate de Mediafax, liderii USL nu s-au înţeles, la întâlnirea de miercuri, pe subiectele legate de comasarea muzeelor şi de OUG privind desemnarea unei conduceri interimare la TVR, acestea precizând că miniştrii liberali nu vor semna o OUG privind TVR.

Înaintea amânării şedinţei de Guvern, Ponta a declarat că îşi menţine decizia ca Guvernul să adopte, miercuri, o Ordonanţă de urgenţă care să permită Birourilor Reunite ale Parlamentului să numească o conducere interimară la TVR, arătând că nu există o altă soluţie.
   
Întrebat dacă această decizie mai poate fi luată în cazul în care miniştrii liberali se opun, Ponta a răspuns" Nu se pune problema".

Update 15.30- Premierul Victor Ponta a plecat de la sediul PNL, unde a stat mai puţin de jumătate de oră, fără să facă vreo declaraţie. Premierul a fost însoţit la sediul PNL de vicepremierul Gabriel Oprea şi de ministrul Mircea Duşa.

Potrivit unor surse, premierul s-ar îndrepta spre Palatul Cotroceni.

Update 14.58 - Liderul PSD, premierul Victor Ponta discută, în cabinetul său, cu mai mulţi miniştri PSD şi PNL, precum şi cu liderul PC, Daniel Constantin, în contextul intenţiei sale de a adopta o ordonanţă de urgenţă pentru şefia TVR, începerea şedinţei de guvern fiind astfel întârziată cu aproape două ore.

Anterior, înaintea şedinţei de guvern, Ponta a declarat că îşi menţine decizia ca Guvernul să adopte, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care să permită Birourilor Reunite ale Parlamentului să numească o conducere interimară la TVR, arătând că nu există o altă soluţie.

El a precizat că va avea o discuţie pe această temă cu liderul PNL, Crin Antonescu.

Întrebat dacă această decizie mai poate fi luată în cazul în care miniştrii liberali se opun, Ponta a răspuns" Nu se pune problema".

Update 14.50 - Liderii PNL s-au reunit la această oră la sediul PNL, unde îl aşteaptă pe premierul Victor Ponta pentru a discuta în legătură cu situaţia TVR şi a iniţiativei de comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului, potrivit unor surse.

Liberalii insistă pentru continuarea procedurii parlamentare în cazul numirii conducerii interimare a TVR, dar şi pentru renunţarea la iniţiativa de comasare a Muzeului Ţăranului Român cu Muzeul Satului.

La sediul PNL se află şi preşedintele liberal, Crin Antonescu, alături de o parte din vicepreşedinţii partidului şi liderii grupurilor parlamentare.

Anterior, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, au avut o întâlnire la sediul USL.

____________________________________

Ştirea iniţială 14.30

Scandalul şefiei TVR ajunge în Guvern. Premierul intenţionează să emită o ordonanţă prin care directorul interimar al televiziunii publice să poată fi numit de birourile permanente ale Parlamentului, şi nu de plen.

Potrivit unor surse, miniştri liberali au primit mandat să se opună acestei măsuri. Antonescu le-a dat mandat miniştrilor PNL să se opună în Guvern schimbării prin ordonanţă a legii TVR şi comasării MŢR cu Muzeul Satului.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seara că a avut o scurtă discuţie cu premierul Victor Ponta şi i-a transmis acestuia că varianta unei ordonanţe de urgenţă în cazul TVR este inacceptabilă, propunând o nouă convocare a parlamentarilor pentru votul privind şefia televiziunii publice.

"I-am spus domnului Ponta că aşa ceva nu se face... că nu mai are rost. I-am spus că televiziunea este în momentul de faţă într-o situaţie critică, că este o instituţie decapitată şi că varianta domniei sale de a da o ordonanţă mâine mi se pare inacceptabilă. Nu putem să mai dăm a nu ştiu câta ordonanţă prin care să modificăm o lege, doar pentru că parlamentarii unui partid au fugit de la vot. Mai bine cheamă din nou parlamentarii mâine să ne pronunţăm prin vot", a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

După ce PSD a blocat prin neprezentare numirea lui Rareş Bogdan, susţinut de PNL la şefia Televiziunii Publice, premierul Victor Ponta a anunţat că miercuri, în şedinţa de guvern, va fi aprobată o ordonanţă de urgenţă prin care va fi modicată legea TVR astfel încât conducerea interimară să fie numită de Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

"Avem această urgenţă absolută, ce se întâmplă la TVR. Soluţia legală discutată cu colegii asta este. Mâine dăm o ordonanţă. Birourile Permanente să numească o conducere interimară până se face plenul. (...) Vreau să liniştesc angajaţii şi telespectatorii", a spus Ponta, într-o intervenţie la România TV.

O astfel de mutare pune PSD în poziţie de decizie, în Birourile Permanente social-democraţii având majoritate alături de PC şi minorităţi. De altfel, planul pesediştilor era de a-l impune interimar pe fostul preşedinte-director general Valentin Nicolau, care a şi fost chemat la audieri în comisia de cultură în cursul zilei de luni. Mai mult, Nicolau a participat luni şi la şedinţa grupurilor parlamentare ale PSD.

Validarea lui Rareş Bogdan, propus de PNL în funcţia de preşedinte director general interimar al TVR, a fost respinsă marţi de Parlament, pentru că nu a fost cvorum.



×
Subiecte în articol: TVR Crin Antonescu Victor Ponta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close