Antena 3 CNN Actualitate Media Reportaj "În Premieră" - Mafia grâului, evaziune fiscală de patru miliarde de euro anual

Reportaj "În Premieră" - Mafia grâului, evaziune fiscală de patru miliarde de euro anual

Reportaj "În Premieră" - Mafia grâului, evaziune fiscală de patru miliarde de euro anual
Sursa foto: Foto: krisgrinter.blogspot.com
26 Sep 2011   •   10:53

Mafia grâului duce la o evaziune fiscală de aproximativ patru miliarde de euro pe an. Firmele fantomă dictează preţurile, fermierii se conformează, iar Garda Financiară se face că plouă. O anchetă a reporterilor În Premieră a dezvăluit că şi soţia unui primar este implicată în afaceri la negru cu grâu.

Drumul grâului din câmp până la pâinea din magazinul de la colţul străzii ar trebuie să fie uşor de urmărit din acte. Realitatea însă este una extrem de complicată. Mafia grâului decide traseul şi impune preţurile, iar fermierii nu pot decât să se conformeze. Firmele de samsari apar când e timpul recoltei, apoi dispar fără urmă. Fermierii nici nu ştiu cui au vândut grâul.

Soţia primarului din comuna Dăieni e implicată şi ea în mafia grâului. Firma ei funcţionează nestingherită la doar câţiva kilometri de biroul Gărzii Financiare din Tulcea.

Pentru cele 500 de tone de grâu, reporterii În Premieră ar fi obţinut peste 60.000 de euro cu banii jos. Grâul ar fi ajuns apoi în Portul Constanţa, unde transportatorul ar fi urmat să se ocupe de falsificarea actelor înainte ca marfa să fie vândută din nou. De această dată la preţ dublu, adică 120.000 de euro.

Primarul din Dăieni îi ia apărarea soţiei şi spune că "a greşi e omeneşte".

 



×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close